Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták a Pussy Riot egyik tagját


Veronika Nikulsina egy moszkvai bírósági meghallgatáson 2018-ban
Veronika Nikulsina egy moszkvai bírósági meghallgatáson 2018-ban

Pénteken őrizetbe vették Moszkvában a Pussy Riot egyik tagját, Veronika Nikulsinát. A rendőrség nem közölte, hogy miért tartóztatták le az aktivistát, de a lépésnek valószínűleg köze lehet a vasárnapi állami ünnepséghez.

Az orosz együttes és aktivistacsoport, a Pussy Riot tagja, Veronika Nikulsina Instagram-oldalán azt írta, pénteken négy rendőr lépett oda hozzá az utcán, és bármiféle indoklás nélkül fogdára vitték. A letartóztatásról később egy videó is felkerült az internetre, ami el is kezdett terjedni a Telegram orosz felhasználói körében.

Az aktivistát ügyvédje elmondása szerint „rendőri intézkedésnek való ellenállás gyanúja miatt” tartóztatták le, de hivatalos indoklást egyelőre nem tett közzé a rendőrség. Az Interfax hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: Nikulsinát azért tartóztatták le, mert attól tartanak, hogy megzavarhatja a május 9-i győzelem napi katonai felvonulás próbáit.

Két másik tag börtönt is kapott

A Pussy Riot punkzenekar 2011-ben alakult, és flashmob-szerű, az orosz politikai rendszert és az ortodox egyházat kritizáló, provokatív akciókkal vált ismertté. 2012-ben a csoport két tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát „vallási gyűlölet által motivált garázdaság” miatt két év börtönbüntetésre ítélték, mert a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban engedély nélkül előadtak egy Vlagyimir Putyint bíráló dalt.

A két aktivistát 2013-ban, nem sokkal büntetésük lejárta előtt amnesztiával szabadon engedték. Aljohina és Tolokonnyikova erről úgy nyilatkoztak: álságos propagandaakciónak tartják a kegyelmet, amelynek célja csak Putyin nemzetközi imázsának javítása volt a 2014-es szocsi téli olimpia előtt.

Aljohina és Tolokonnyikova később a Pussy Riot nem hivatalos szóvivőjeként ismert Pyotr Verzilovval közösen megalapították a Mediazona nevű hírportált, amely az oroszországi jogsértésekre, hatósági és bírói visszaélésekre fókuszál.

XS
SM
MD
LG