Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Törvénnyel tiltanák el Navalnij munkatársait a választásoktól


A parlament alsóházának számító Állami Duma ülése 2021. január 27-én, Moszkvában
A parlament alsóházának számító Állami Duma ülése 2021. január 27-én, Moszkvában

Törvényjavaslatot nyújtottak be orosz képviselők, amellyel eltiltanák a választásokon való részvételtől a bíróság által „szélsőséges vagy terrorista csoportnak” minősített szervezetek tevékenységében érintett személyeket.

A nem sokkal a szeptemberi parlamenti választások előtt benyújtott tervezet értelmében az ilyen szervezetek vezetői nem lehetnének tagjai a törvényhozásnak, de még az egyszerű alkalmazottak sem, amennyiben a bírósági tiltást megelőzően három, illetve egy évvel az érintett szervezetnél dolgoztak.

Azok sem indulhatnának választáson három évig, akik pénzzel, ingatlannal, illetve szervezési, tanácsadói vagy bármilyen egyéb támogatással segítették az érintett szervezeteket egy évvel a betiltásukat megelőzően.

A moszkvai ügyészség nemrég kezdeményezte, hogy nyilvánítsa szélsőséges szervezetnek a bíróság az Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt (FBK) és jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG). A törvényszék május 17-én határoz az ügyben.

Leonyid Volkov, Navalnij oroszországi csapatainak főkoordinátora szerint a törvénytervezet egyértelműen a Vlagyimir Putyin elnök leghangosabb bírálójának számító politikus, illetve munkatársai és támogatói ellen irányul.

„Navalnij ellen hozott törvények tömegét láttuk már, de ilyen kemény egyik sem volt. Ha akár egyetlen pennyvel is támogattad az FBK-t tavaly, akkor nem választhatnak az Állami Duma tagjává (…) Csak olvassák el a tervezetet, minden mondata félelemről árulkodik”írta a Telegramon.

Egyre keményebb fellépés

A hatalmi nyomás az utóbbi évben rendkívüli mértékben megnőtt Alekszej Navalnijon, akit tavaly augusztusban megmérgeztek Szibériában. Korábban is volt azonban példa őt célzó intézkedésekre, amióta 2011-ben feltűnt a feltételezett választási csalások elleni tüntetések egyik fő vezetőjeként.

Szeptember 19-én választásokat rendeznek, és az Egyesült Oroszország nevű kormánypárt támogatottsága jelenleg történelmi mélyponton áll. Számos elemző szerint ez az oka a minden korábbinál keményebb fellépésnek Navalnij és munkatársai, illetve a megmaradt független sajtótermékek ellen.

Ljubov Szobol, Navalnij közeli munkatársa, az FBK jogásza, aki nemrég bejelentette, hogy indulni kíván a választáson, úgy vélekedett, hogy a lépés „az Egyesült Oroszország párt gyengeségét mutatja”.

„Szerintem én vagyok az, akitől fél a Kreml, az Egyesült Oroszország. És a törvény segítségével megpróbálják majd megakadályozni, hogy részt vegyek a választáson, mert tudják, hogy ha indulok, akkor győzni fogok. Mert Moszkva lakosai változást akarnak, tisztességes, erős és független politikusokat szeretnének (…) Az, hogy szélsőségesnek próbálnak bélyegezni, így tiltva el bennünket a választástól, azt mutatja, hogy tényleg félnek tőlünk” – közölte.

Volkov már a moszkvai bíróság döntését megelőzően, április 29-én bejelentette a Navalnij Törzsei nevű társadalmi mozgalom feloszlatását, így próbálva megelőzni, hogy a szerinte borítékolható ítélet alapján eljárások induljanak annak munkatársai ellen.

Készült a Current Time tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG