Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Reverendás bűnöző” – egymásnak estek az orosz pópák Navalnij miatt


Alekszej Uminszkij, moszkvai lelkész, az Orosz Ortodox Egyház tagja emberséges bánásmódot kért Navalnijnak. Kemény bírálatokat kapott, majd bocsánatot kértek tőle
Alekszej Uminszkij, moszkvai lelkész, az Orosz Ortodox Egyház tagja emberséges bánásmódot kért Navalnijnak. Kemény bírálatokat kapott, majd bocsánatot kértek tőle

Felszínre került az ortodox egyházon belüli megosztottság azt követően, hogy egy pravoszláv pópa bírálta az éhségsztrájkoló Alekszej Navalnij ellenzéki vezető kezelését.

Januári hazatérése, majd bebörtönzése óta Alekszej Navalnij ellenzéki vezető heves viták tárgya Oroszországban. Azok, aki kiállnak mellette zaklatásra, sőt büntetőperekre számíthatnak.

Eddig már diákokat rúgtak ki, a Vlagyimir Putyin elnök autoriter hatalmát hevesen bíráló aktivista támogatói pedig különböző büntetéseket szenvedtek el.

A „rendcsinálás” közepette azonban az orosz közélet egyik fontos intézménye, a pravoszláv egyház csendben maradt.

Egészen eddig.

Amikor viszont Alekszej Uminszkij, egy moszkvai egyházközség vezetője „keresztény kegyelem” gyakorlását sürgette Navalnijnak egy kétperces, az internetre posztolt videóban, az egyházi berkeken belül is felforrósodtak az indulatok.

Nekem Krisztus szavai fontosak”

A pópa megnyilvánulását egy sor vádaskodó megjegyzés, majd egy szokatlan publikus bocsánatkérés követte. Ennek nyomán az egyház is kénytelen volt megtörni hallgatását, és kiderült, hogy az államhoz való közelsége ellenére a papság körében korántsem egységes Navalnij megítélése.

„Ma szeretném védelmembe venni és támogatni Alekszej Navalnij őrizetest mondta Uminszkij a videójában.

„Ő nemcsak rács mögé került, de beteg emberként nem kapja meg a megfelelő orvosi ellátást... Nekem, mint lelkésznek nem fontos, hogy mi az őrizetes neve vagy hogy milyen bűncselekmény miatt ítélték el” – mondta Uminszkij a videóban.

A pópa nem állt ki nyíltan Navalnij politikája mellett, viszont sürgette, hogy bánjanak vele emberségesen.

„Ami nekem nagyon fontos, az Krisztus szavai. Ő azt mondja, bánjatok úgy minden börtönbe került emberrel, mint Krisztussal magával. Ezért most mindenkihez fordulok, akitől Alekszej őrizetes sorsa... és minden olyan őrizetes sorsa függ, aki nem kap megfelelő orvosi ellátást. Kérem, hallják meg Krisztus szavait. Kérem, legyenek irgalmasak. Ne csináljanak kínzást az őrizetből... mindig, mindenhol embernek kell maradni”– mondta.

A tavalyi vegyifegyver-mérgezési merényletből felépült Navalnijt február másodikán ítélték 2 és fél év fegyenctelepen letöltendő büntetésre. Azóta, hogy bevonult a börtönbe, egyre rosszabb az egészségi állapota.

Az aktivista a börtönhatóságok állítólagos zaklatásai és saját orvosainak távol tartása miatt éhségsztrájkba kezdett. Ez pedig súlyos következményekkel járhat a számára.

Ügyét a kegyetlen bánásmód miatt aggódó civil szervezetek és több közszereplő is felkarolta. Sőt Putyin a hétvégén példátlanul kemény figyelmeztetést kapott a Nyugattól, arra az esetre, ha Navalnij meghalna a fogságban.

Sokak szerint az állam Navalnij bezárásával akar példát statuálni és leszámolni az ellenzékkel a szeptemberi parlamenti választások előtt.

Heves kirohanás: Mártírt csinálnak a bűnözőből”

Az orosz vallási vezetők – akik több millió oroszországi hívőre vannak befolyással – eddig nem mondtak véleményt a Navalnij-szágában. Így sokan felvonták a szemöldöküket, amikor két nappal Uminszkij nyilvános megjegyzése után a pravoszláv egyházhoz tartozó Szpasz (Megváltó) tévében hosszú tiráda hangzott el a pópával szemben.

A meglehetősen egyoldalú hangvételű, 90 perces műsor a „Ki rángatja bele az egyházat a politikába és csinál mártírt a bűnözőkből” címet kapta.

A programban Szergej Karnauhov, a Moszkvai Egyetem politológiai előadója „reverendás bűnözőnek” nevezte a pópát, és arra utalt: bűntetőeljárást kéne kezdeményezni ellene szélsőségesség” miatt, mert egy „provokátor, aki szakadékba rántja az egyházat”.

Karnauhov egy általánosabb kampányt is sürgetett az orosz alkotmányt aláásó pópák megrendszabályozására.

Szemben a hierarchiával: nincs egyedül az ellenzékkel szimpatizáló pópa

Uminszkij népszerű egyházi vezető, aki sok írást publikált már eddig az egyházi tanításról, és maga is ismert tévés műsorvezető. Az évek során az ellenzékkel nyíltan szimpatizáló orosz pap képét alakította ki magáról. Többször meglátogatott börtönöket, beszélt a rabokkal, a börtönlelkészekkel, és csatlakozott azokhoz a kezdeményezésekhez, amelyek a rács mögé zárt tüntetők érdekében indultak.

2019-ben, a moszkvai tüntetések letörése és a résztvevők bebörtönzése során Uminszkij egyike volt annak a 180 pópának, akik nyílt levélben kértek kegyelmet és követelték a letartóztatott aktivisták szabadon engedését.

Ez olyan szintű beavatkozás volt a politikába, ami egyházi ügyekkel foglalkozó kommentátorok szerint példa nélküli volt a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta. A fellépés nyomán az egyházi vezetők igyekeztek megrendszabályozni azokat a papokat, akik támogatták a nyílt állásfoglalást.

Karnauhov kirohanása Uminszkij ellen illeszkedik a Kreml által a tüntetésekről és azok támogatóiról terjesztett összeesküvés-elméletekbe.

Bocsánatkérés: Az egyház feladata egyesíteni és nem megosztani”

Viszont annak ellenére, hogy közel áll az államhoz, a pravoszláv egyházat mélységesen megosztotta, hogy kell-e, és ha igen, hogyan kell válaszolni az ellenzéki tüntetésekre és a hatóságok gyakran erőszakos módszereire, amelyekkel letörik azokat.

Uminszkij – egy sokak által tisztelt egyházi személyiség – álláspontja pedig még inkább elmélyítette a szakadékot.

Uminszkij már régóta irritálja az egyház leginkább konzervatív tagjait. Azzal viszont, ha megrendszabályozzák, fennáll a veszély, hogy elidegenítik azokat a fiatal hívőket, akik szimpatizálhatnak Navalnijjal” – mondta Roman Lunkin egyházi szakértő a Szabad Európának.

Karnauhov egy ilyen helyzetben ítélte el a nyilvánosság előtt a lelkészt és sürgette, hogy állítsák bíróság elé. Ez utóbbi viszont vitát váltott ki az egyházhoz kötődő szervezetek között.

A pravoszláv egyház általánosságban olyan ultrakonzervatív hitként írható le, amelynek feje, a kiterjedt korrupcióval megvádolt (de ezt hevesen tagadó) Kirill pátriárka nyilvánosan kiállt Putyin irányvonala mellett.

A Pravmir (Ortodoxia és a Világ) című, egyházi ügyekkel foglalkozó népszerű orosz híroldal közölte: addig megszakítja a kapcsolatát a Szpasszal, amíg a tévécsatorna nem kér bocsánatot Uminszkijtől. Karnauhov szavai „kigúnyoltak egy tiszteletre méltó pópát” – írta az oldal. Azt követően, hogy több más vallási vezető és vallási szakértő bírálta a Szpasz műsorát, a csatorna megígérte, hogy bocsánatot kér.

A bocsánatkérés április 12-én egy stúdióbeszélgetés végén hangzott el.

Roman Golovanov, a Szpasz műsorvezetője azt mondta: hiba volt adásba tenni Karnauhov vádjait.

„Bocsásson meg mindenki, akit ez megsértett. Mindegy mit mondott Alekszej atya, mindegy, milyen vitát váltottak ki a szavai... a nézetkülönbségek miatt nem szabad feladni a lelkipásztor iránti tiszteletet... a lelkészekről szóló beszédben megengedhetetlen a goromba hangnem” – közölte Golovanov élő adásban.

Hozzátette: az egyház feladata, egyesíteni és nem megosztani, keresni a találkozási pontokat, csökkenteni a feszültséget a társadalmon belül, felülemelkedni és nem részese lenni az összecsapásoknak. Golovanov azt is hozzátette: felhívta és személyesen bocsánatot kért Uminszkijtől, és reméli, hogy a jövőben a Szpasz tévének nem kell hasonló, politikai témákban műsorokat készítenie.

Az anyag Matthew Luxmoore írásának felhasználásával készült.
XS
SM
MD
LG