Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztattak egy iráni újságírót, miután megírta, hogy milyen volt az erkölcsrendészet őrizetében


Az iráni erkölcsrendőrség egy nőt tartóztat le a fejkendőviselet szabályainak állítólagos megsértése miatt
Az iráni erkölcsrendőrség egy nőt tartóztat le a fejkendőviselet szabályainak állítólagos megsértése miatt

Letartóztatták Dina Galibaf iráni újságírót, miután személyes élményei alapján arról írt, hogy milyen volt, amikor az iráni erkölcsrendőrség őrizetbe vette, amiért nem tartotta be a kötelező hidzsábviseletet előíró törvényt.

Galibaf, aki amellett, hogy újságíró, politológiát is hallgat a teheráni Behesti Egyetemen, nyilvánosságra hozta április 15-i őrizetbe vételének részleteit – beleértve azt is, hogy fogva tartása alatt szexuális zaklatás érte. Ezt követően a hírszerzés újra letartóztatta, és ismeretlen helyre vitték.

A beszámolók arra utalnak, hogy Galibafot a lakásán tartóztatták le. A hollétéről nincsenek információk.

Galibaf letartóztatása egybeesik azzal, hogy Iránban újraindították a Núr terv kezdeményezést: ennek keretében az erkölcsrendőrség újra akcióba lépett, és szigorúan őrködik az öltözködési szabályok betartásán. Ez több erőszakos incidenshez vezetett olyan nők ellen, akik megtagadják a kötelező hidzsábviselést. Ezeket az incidenseket számos beszámoló dokumentálja, köztük Galibafé.

Galibaf elmondása szerint fogva tartása során erőszakosan bántak vele, és megbilincselve áramütésnek tették ki. Azt mondja, egy rendvédelmi tiszt szexuálisan is bántalmazta.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

Mahsza Amini 2022 szeptemberében, az erkölcsrendőrség őrizetében bekövetkezett halálát és az ezt követő országos tiltakozásokat követően a városokban észrevehetően csökkent az erkölcsrendőrség járműveinek száma. Helyettük az Iszlám Köztársaság úgynevezett hidzsábőröket alkalmaz.

A megtorlás újabb hulláma a kötelező kendőviseletet be nem tartó nők ellen akkor erősödött fel, amikor Irán legőbb vezetője, Ali Hámenei ajatollah a közelmúltban, a ramadán végét ünneplő imán útmutatást adott az intézkedések fokozására az általa vallási normaszegésnek nevezett jelenség ellen az iráni társadalomban.

Hámenei „világos vallási rendeletként” méltatta a hidzsábtörvényt, hangsúlyozva, hogy mindenkinek ugyanúgy be kell tartania, mint a többi törvényi rendeletet.

Az erkölcsrendőrség feltámasztása több városban növelte a feszültséget és a konfrontációt.

A hidzsáb 1981-ben, két évvel az iráni iszlám forradalom után lett kötelező a kilenc év feletti lányok és a nők számára. A lépés tiltakozást váltott ki, amelyeket az új hatóságok gyorsan levertek. Sok nő szegte meg a szabályt az évek során, és feszegette a tisztviselők által elfogadhatónak talált öltözködés határait.

Ardesir Tajebi írása a Szabad Európa Farda Rádió szerkesztőségének perzsa nyelvű cikke alapján.
XS
SM
MD
LG