Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatták Olaszországban egy orosz kormányzó fiát, az USA a kiadatását kéri


A vádpontok között tiltott haditechnika vásárlása is szerepel Oroszország számára, például az ilyen harci gépekbe való félvezetőké és mikrocsipeké. A képen egy orosz Szu–25-ös látható Kelet-Ukrajna fölött 2022. július 2-án
A vádpontok között tiltott haditechnika vásárlása is szerepel Oroszország számára, például az ilyen harci gépekbe való félvezetőké és mikrocsipeké. A képen egy orosz Szu–25-ös látható Kelet-Ukrajna fölött 2022. július 2-án

Olaszországban a rendőrség letartóztatta az egyik oroszországi szibériai terület kormányzójának fiát, és kiadhatja az Egyesült Államoknak, ahol szankciók kijátszása és pénzmosás vádjával körözik.

Az amerikai ügyészség október 19-én közölte, hogy Artyom Usszt, a Krasznojarszki Határterület kormányzója, Alekszandr Ussz fiát két nappal korábban Olaszországban tartóztatták le.

A közleményben az is szerepel, hogy az ügy másik gyanúsítottját, Jurij Orekhovot ugyanazon a napon Németországban tartóztatták le.

A 12 vádpontot tartalmazó vádiratot október 19-én mutatták be a New York állambeli brooklyni szövetségi bíróságon. A két férfi mellett három másik orosz állampolgár – Szvetlana Kuzurgaseva, Timofej Telegin és Szergej Tuljakov – ellen emeltek benne vádat. Ezenkívül két venezuelai állampolgárt – Juan Fernando Serrano Poncét és Juan Carlos Sotót – is megvádolták, őket azzal, hogy tiltott olajügyleteket közvetítettek egy venezuelai energiavállalat számára.

A nyilatkozat szerint Ussz és Orekhov a németországi Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH (NDA GmbH) tulajdonosa, a cég katonai és kettős felhasználású technológiákat vásárolt az Egyesült Államokban, ideértve a katonai repülőgépekben használt félvezetőket és mikrocsipeket, rakétarendszereket, modern lőszereket, radarokat és műholdakat. Kuzurgaseva a cég ügyvezető igazgatója volt.

A szóban forgó cég által az Egyesült Államokban vásárolt cikkeket aztán a Telegin és Tuljakov tulajdonában lévő orosz cégeknek – Radioavtomatika, Radioexport és Abtronix – adták át.

Az amerikai ügyészség szerint ezeket olyan orosz katonai járművekben és felszerelésekben fedezték fel, amelyeket az ukrán erők zsákmányoltak Oroszország Ukrajna elleni agressziója során.

A vádiratok szerint Usz és Orekhov arra is felhasználta az NDA GmbH-t, hogy több száz millió tonna olajat csempésszen illegálisan Venezuelából kínai és oroszországi cégekhez, köztük olyanhoz, amely Oleg Deripaszka orosz oligarchához köthető, aki az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciói alatt áll Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

„A vádlottak állítólag bűntényeket követtek el az oligarchák szolgálatában, bonyolult sémát szerveztek amerikai haditechnika és szankcionált venezuelai olaj illegális megszerzésére számtalan fedőcégen és kriptovaluta-ügyleteken keresztül. Erőfeszítéseik aláásták a biztonságot, a gazdasági stabilitást és a jogállamiságot a világban” – állítja Breon Peace amerikai ügyész, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok folytatni fogja a nyomozást, megállítja és büntetőeljárás alá vonja azokat, akik Oroszország brutális ukrajnai háborúját táplálják, megkerülik a szankciókat, és fenntartják az országokon átívelő pénzmosás árnyékgazdaságát”.

Alekszandr Ussz „politikai lépésnek” nevezte fia olaszországi letartóztatását.

Ha bűnösnek találják a vádlottakat, akár harminc évet is börtönben tölthetnek.

Készült a Sibarian.Realities tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG