Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letiltotta a YouTube az orosz állami tévét, Oroszországban válaszul betilthatják a YouTube-ot


Az RT reklámja a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2018 májusában
Az RT reklámja a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2018 májusában

A YouTube videómegosztó platform a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás miatt törölte az orosz állami tulajdonú RT (korábban Russia Today) médiavállalat két német nyelvű csatornáját. Moszkva cenzúráról beszél és válaszcsapást ígér.

A YouTube-ot birtokló amerikai technológiai óriáscég, az Alphabet Inc közölte, hogy szeptember 28-án törölte az RT DE és a Der Fehlende Part (A hiányzó rész) csatornákat. Elmondásuk szerint a két orosz állami hátterű csatorna dezinformációt tett közzé a Covid–19 és a vakcinákkal kapcsolatban.

Ideiglenes tiltás kijátszása miatt jött a végleges

A vállalat szóvivője hozzátette, a törlés előtt már figyelmeztették az RT DE-t, hogy megsérti a felhasználói feltételeket, és ideiglenesen letiltották az új videók közzétételét. Azonban az RT megpróbálta kijátszani a tiltást azzal, hogy második csatornájára, a Der Fehlende Partra kezdte feltölteni a kifogásolt tartalmakat, ezért az adminisztrátorok mindkettőt törölték.

„A YouTube-nak mindig is világos közösségi irányelvei voltak, amelyek körvonalazzák, mi megengedett a platformon” – mondta a YouTube anyavállalatának szóvivője.

Oroszország azonnal elítélte a lépést, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője cenzúrával vádolta a YouTube-ot, a külügyminiszter, Szergej Lavrov pedig közölte: fel fogja kérni a kormányzati szerveket, hogy megtorló intézkedéseket hozzanak a YouTube, illetve a német médiumok ellen „a példátlan médiaagresszió” miatt. Utóbbi ellen azért, mert úgy vélik, Berlin áll a tiltás mögött.

Moszkva cenzúrával tiltakozna a cenzúra ellen

„Figyelembe véve az incidens jellegét, amely teljes mértékben megfelel az Oroszország ellen elszabadult információs hadviselés logikájának, az oroszországi német médiával szembeni szimmetrikus megtorló intézkedések meghozatala nemcsak megfelelő, hanem szükséges lépésnek is tűnik” – áll a minisztérium közleményében.

A német kormány szóvivője a fenti reakciókra reagálva elmondta, hogy Berlin nem játszott szerepet a csatornák kitiltásáról szóló döntésben. Az RT főszerkesztője, Margarita Szimonjan azonban szintén a német kormányt vádolta, és felszólította az orosz vezetést, hogy tiltsák be a német állami médiát és a YouTube-ot Oroszországban. Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor is a YouTube-hoz való hozzáférés korlátozásával fenyegetőzött, és levélben követelte a videómegosztó tulajdonosától, hogy „a lehető leghamarabb oldjanak fel minden korlátozást” a két csatornánál.

Az RT 2005-ben indult Russia Today néven, állami finanszírozásból. Az eredetileg angol nyelvű online tévé azóta folyamatosan újabb adókkal és weboldalakkal bővül, többek között francia, spanyol és arab nyelven. Az adók számos országban is vitába keveredtek a hatóságokkal, például az Egyesült Államokban, ahol az RT kiadóját kötelezték arra, hogy külföldi ügynökségként regisztrálja magát. Németországban az RT nem kapott engedélyt arra, hogy földi vagy műholdas jelekkel sugározzon, eddig csak online tévéként működhettek. Nagy-Britanniában pedig többször felmerült, hogy megvonják az RT offline tévécsatornájának műsorszórási engedélyét, Litvániában és Lettországban pedig egyenesen betiltották az RT sugárzását.

XS
SM
MD
LG