Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lett külügyminiszter: A NATO egységét demonstrálná a javasolt ukrán támogatási alap


Krisjanis Karins a NATO külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2024. április 3-án
Krisjanis Karins a NATO külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2024. április 3-án

Az ötéves, százmilliárd eurós támogatási alap létrehozása javítaná az ukrajnai katonai támogatások NATO-n belüli koordinálását, továbbá Oroszországnak is határozott üzenetet küldene – jelentette ki Krisjanis Karins a Szabad Európának adott interjújában.

A lett diplomácia vezetője a NATO e heti külügyminiszteri tanácsülését követően arról számolt be, hogy az észak-atlanti szövetség jóváhagyta a segítségnyújtási csomag tervezésének megkezdését.

Rámutatott, hogy a katonai szervezet jelenleg ad hoc alapon dolgozik Ukrajna támogatásán, különböző koalíciók biztosítanak lőszert, drónokat, aknamentesítésre szolgáló felszerelést és egyéb eszközöket.

„Ezt jobban is össze lehetne hangolni Ukrajna szükségleteinek és a NATO-országok rendelkezésére álló források párosításával” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Hetvenöt éves a NATO

Emellett tájékoztatása szerint a százmilliárd euró értékű alap felállítása hosszú távú stabilitást nyújtana az Oroszország által megtámadott ország számára.

A csomag keretében fegyvereket és lőszereket szállítanának a javaslat értelmében, azonban közvetlen kifizetésekre is sor kerülhetne.

„Úgy gondolom, rendkívül fontos egyértelmű jelzést küldeni ukrán barátainknak és a fronton szolgáló katonáknak, ugyanakkor pedig Moszkvának is, hogy lássa, nem csak egyes országokról van szó, hanem mindannyiunkról együtt” – fogalmazott.

Húszezer NATO-katona kelt át a Visztulán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

A NATO védelmi miniszterei április 3-án abban állapodtak meg, hogy megkezdik a tervezetését az ukrán katonai segítségnyújtás szorosabb szövetségi szintű koordinálásának. De az egyelőre közel sem biztos, hogy a javasolt alap felállítását minden tagállam jóvá is fogja hagyni, márpedig egyhangú döntésre van szükség a szerződéses szabályok alapján.

Karins kiemelte, hogy még van néhány hónap a július washingtoni NATO-csúcstalálkozóig, s így addigra remélhetőleg kidolgozásra kerülhet minden részlet.

Ehhez kapcsolódóan: A NATO-tagok arról egyeztettek, hogyan nyújtsanak megbízható, kiszámítható támogatást Ukrajnának

A lett külügyminiszter arra is kitért, hogy országa a bruttó hazai terméke (GDP) 0,25 százalékát Ukrajna támogatására fordítja, és célszerű lenne meghatározni egy hasonló arányt a többi tagállam számára is, hogy biztosított legyen az igazságos teherviselés. Azt mindazonáltal elismerte, hogy egészen más lenne ez az összeg egy nagyobb gazdaság, például Franciaország vagy Németország esetében.

Leszögezte, hogy a tagállamok egységesek Ukrajna támogatásának ügyében, ami „igen jó hír”. „El kell döntenünk, hogyan lehet hosszú távú támogatást nyújtani a stabilitás és a kiszámíthatóság érdekében” – közölte.

Svéd belépés, Ukrán háború és Trump – a NATO idén megváltozhat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:27:30 0:00

Egyes diplomaták kiemelték, hogy Donald Trump lehetséges visszatérésére tekintettel különösen nagy szükség lenne az alap felállítása, miután előző amerikai elnök korábban arról beszélt, hogy amennyiben megválasztják, akkor „alapvetően újraértékeli” a NATO céljait és küldetését, Ukrajnának pedig egyetlen pennyt sem fog adni.

A százmilliárd eurós alap keretében a katonai támogatások koordinációja kevésbé függene az Egyesült Államoktól.

XS
SM
MD
LG