Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lettországból kezdett sugározni egy Oroszországban betiltott tévécsatorna


A Dozsgy moszkvai szerkesztősége 2021. szeptember 2-án
A Dozsgy moszkvai szerkesztősége 2021. szeptember 2-án

Részlegesen újrakezdte sugárzását Lettországból az ukrajnai tudósításai miatt Oroszországban betiltott Dozsgy független online televíziós csatorna.

Natalja Szindejeva tulajdonos-főigazgató arról számolt be, hogy a társaság hétfőn újrakezdi több programja közvetítését az interneten. Tájékoztatása szerint ugyanakkor a „nagy, komoly” újraindulást őszre tervezik, amikorra teljesen elkészülnek az új stúdióval.

A Dozsgy nem sokkal az Ukrajna elleni invázió február 24-i megindítását követően kényszerült működése határozatlan idejű felfüggesztésére az „új körülményekre” tekintettel. A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy a főszerkesztő és több más újságíró biztonsági okokból elhagyta Oroszországot.

Az orosz hatóságok blokkolták a csatorna weboldalát, ahogy tették ezt a néhány megmaradt független médiatársaság túlnyomó többségének esetében is.

Megtiltották emellett az orosz médiának, hogy az Ukrajna elleni támadással kapcsolatban használja a háború vagy az invázió szót, és figyelmeztetettek, hogy csak kormányzati forrásokból származó információkat lehet közölni. Büntethetővé tették továbbá az orosz állami szervek tevékenységéről szóló „hamis információk” terjesztését. A fegyveres erők „álhírekkel való hiteltelenítését” tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálhatják.

Az országos elérésű független sajtótermékek mára csaknem mind külföldre költöztek vagy bezárni kényszerültek. A háború első néhány hetében a legnagyobb nemzetközi csatornák is felfüggesztették oroszországi működésüket, köztük a BBC, a Bloomberg, a CNN, a CBS vagy az ARD és a ZDF. Az BBC és az ARD adása azóta újraindult.

Elérhetetlenné tették Oroszországban egyebek mellett a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió orosz, kazah, türkmén és tádzsik szolgálatának honlapját is.

XS
SM
MD
LG