Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Listázást, szerződésbontást is belengethettek az új ügyeleti rendszer ellen tiltakozó orvosoknak


A kép illusztráció, egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben készült 2017. október 24-én
A kép illusztráció, egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben készült 2017. október 24-én

Hajdú-Biharban, ahol február elseje óta elvileg már az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által irányított új ügyeleti rendszer működik, még mindig tart a toborzás, mert nem sikerült a feladatok ellátáshoz elegendő háziorvost bevonni.

Miközben a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem lehet ügyeletbe kényszeríteni a háziorvosokat, vagyis az ügyeletben való részvétel önkéntes, a Népszava háziorvosoktól kapott információkra hivatkozva ír arról, milyen fenyegetésekkel igyekeznek rábírni az orvosokat az „önkéntes részvételre”. A lap úgy tudja, hogy a járási ügyeletközpontok környékén praktizálóknak tájékoztató értekezleteket tartanak, amelyeken elhangzik, mit kockáztatnak, ha nem írják alá az OMSZ ügyeleti szerződését: így például lista készülhet róluk a belügyminiszter számára, és szerződést bonthat velük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

MOK-alelnök: „Alapvetően nem igaz, hogy a magyar egészségügy jól teljesít”

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) honlapján számol be arról, hogy információi szerint egyes vezetők megfélemlítéssel igyekeznek elriasztani az orvosokat attól, hogy tiltakozzanak az új ügyeleti rendszer ellen. Kunetz Zsombor orvos közösségi oldalán posztolt egy levelet, amelyet a Győr-Moson-Sopron vármegyei kormányhivatal küldött a háziorvosoknak, azt állítva benne, hogy „a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést”.

Szabad Zoltán, az orvosszakszervezet elnöke a lapnak nyilatkozva arra kérte a háziorvosokat hogy ne üljenek fel a nyomásgyakorlásnak, ha kétségeik vannak, lépjenek kapcsolatba a szakszervezettel vagy az orvosi kamara jogászával.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG