Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOK-alelnök: „Alapvetően nem igaz, hogy a magyar egészségügy jól teljesít”


Térdműtét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház telephelyén 2017. október 17-én (képünk illusztráció)
Térdműtét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház telephelyén 2017. október 17-én (képünk illusztráció)

Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke Takács Péter egészségügyért felelő államtitkár vasárnapi nyilatkozatára reagálva, miszerint a kormánynak nem az orvosokkal, hanem a MOK-kal van konfliktusa. A MOK alelnöke nagyon sértőnek nevezte, hogy a Fidesz szerint a DK áll az orvoskamara szombati döntése mögött.

„A MOK egyenlő a magyar orvosokkal” – jelentette ki a Spirit FM Aktuál című műsorában a kamara alelnöke hétfőn. Mint mondta, ha a MOK csaknem százszázalékos szavazati aránnyal dönt egy kérdésben, az pontosan tükrözi azt, amit a magyar orvosok gondolnak.

A MOK szombaton tartotta rendkívüli országos küldöttközgyűlését, amelyen arról döntöttek, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója egy vasárnapi sajtótájékoztatón reagált a MOK lépésére. Nem az orvostársadalommal és az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusunk, hanem a Magyar Orvosi Kamarával – mondta Takács Péter, aki szerint próbálnak jó partneri viszonyt kialakítani a MOK-kal, de ez lehetetlennek tűnik. Az államtitkár szerint a kamara tevékenysége a betegbiztonságot fenyegeti.

„Nem. A mi lépésünk nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát” – reagált hétfőn az államtitkár szavaira a MOK alelnöke.

Mint mondta, senkit sem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket. Az orvos ledolgozza a heti 40 órát, plusz ledolgozza a 34 óra ügyeletet, és csak az ezen felül vállalt önkéntes munkájára vonatkozik a felmondás letétbe helyezése, mert ez a rendszer így nem fenntartható, és az állam feladata lenne egy fenntartható rendszer működtetése – magyarázta. Álmos Péter közölte: az orvosok arról döntöttek, hogy már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, amíg nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kaphatnak.

Korábbi cikkünk a témában: A válaszadó orvosok több mint fele hajlandó lenne felmondani az egészségügy átalakítása miatt

Takács Péter államtitkár vasárnap arról is beszélt, hogy a kamara háziorvosi csoportjának vezetőjével sikerült megállapodásra jutni, és bemutatott egy e-mailt, amelyben Soós Zoltán csoportvezető azt írta, hogy elfogadható a szerződés, aláírását ajánlani tudják a háziorvosoknak.

„Nem szeretjük, ha palira vesznek minket” – reagált erre a MOK alelnöke. Álmos Péter szerint az államtitkár által hivatkozott válaszlevél egy szerződéstervezet véleményezéséről, a formájáról szólt, és ezt úgy mutatta be, mintha az egész ügyeleti rendszerről megállapodtak volna a kamarával, miközben súlyos kritikákkal illették.

Korábbi cikkünk a témában: Rég nem látott átalakítás előtt az egészségügy

Álmos Péter szerint az egészségügyi kormányzat érdemben nem egyeztetett a kamarával a változtatásokról, csak tájékoztatások voltak a kormány részéről, a MOK javaslatai nem épültek be a szabályozásba.

„Alapvetően nem igaz, hogy a magyar egészségügy jól teljesít” – jelentette ki Álmos Péter, miután Takács Péter vasárnap arról beszélt, hogy a magyar egészségügy továbbra is jól teljesít, bár elismerte, hogy nem minden tökéletes.

Álmos Péter: A politika leszivárgott egészen az osztályok működéséig”

Vasárnap a Fidesz is reagált a MOK szombati rendkívüli országos küldöttközgyűlésén hozott határozatokra. „Gyurcsány Ferenc a hatalomért egyre gátlástalanabb szinteket lép. Gyurcsány pártja áll a Magyar Orvosi Kamara döntése mögött” – írta a kormánypárt.

„Brüsszelben a Magyarországnak járó uniós források kifizetését akarják megakadályozni, kihasználják a pedagógusokat, és most már a betegek orvosi ellátását akarják megakadályozni. Túlmegy minden határon, hogy Gyurcsány emberei a magyar orvosokat arra próbálják rávenni, hogy ne lássák el a betegeket, és ezzel a magyar emberek egészségét és életét veszélyeztessék” – olvasható a Fidesz közleményében.

Álmos Péter, a MOK alelnöke erre azt mondta: „Ez nagyon sértő azon kollégákra nézve, akik jobboldali elköteleződésűek. Az ő nevükben is kikérném, hogy pártpolitikai sugallatú kommünikéje van az egésznek.”

„Az orvosi kamara az egész orvostársadalom képviselőiből áll össze, itt mindenféle pártpolitikai színezet van. A javaslataink egyik legfőbb követelése, hogy depolitizáljuk az egészségügyi szakmai döntéseket, itt nincs helye pártpolitikai nézeteknek” – fogalmazott.

Mint mondta, a politika leszivárgott egészen az osztályok működéséig, majd elmesélt egy esetet. A Covid idején egy orvos azért kapott fegyelmit és azért küldték el, mert szóvá tette, hogy a beszerzett lélegeztetőgépeket nem lehet használni, mert nem arra valók, amire vették. Az idő a kollégáját igazolta, azóta is a raktárakban vannak a használhatatlan eszközök – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG