Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litván külügyminiszter: Az EU-nak meg kell kerülnie Magyarország rendszerszintű gáncsoskodását


Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis

A magyar kormány jó ideje szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló európai uniós intézkedéseket, a közösségnek ezért valamilyen megoldást kell találnia ennek megkerülésére – jelentette ki Gabrielius Landsbergis.

„Rendszerszintű megközelítésnek kell tekintenünk ezt minden olyan erőfeszítéssel szemben, amelynek célja, hogy az EU-nak bármiféle jelentőségteljes szerepe legyen a külügyekben. Ez már nagyon-nagy messzire ment” – közölte a litván külügyminiszter.

A láthatatlan vétó: a magyar kormány az Európai Békekeret kifizetéseit is gátolja
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:10:19 0:00

Litvánia hivatalban lévő elnöke, Gitanas Nausėda vasárnap bejelentette győzelmét az államfőválasztás második fordulójában.

Több mint 98 százalékos feldolgozottság mellett az látszik, hogy Nausėda a szavazatok 75,55 százalékát söpörte be.

Riválisa, a 23,8 százalékot elérő jelenlegi kormányfő, Ingrida Šimonytė gratulált ellenfele győzelméhez.

Ehhez kapcsolódóan: „NATO-tóvá” teszi a svéd csatlakozás a Balti-tengert?

A balti országban az elnöknek végrehajtó szerepe is van. Ő a fegyveres erők főparancsnoka, ő vezeti az ország legfelső védelmi és nemzetbiztonsági testületét, ő képviseli országát az EU- és NATO-csúcsokon. A kormánnyal közösen alakítja az ország kül- és biztonságpolitikáját, törvényeket vétózhat meg, illetve beleszólása van Litvánia legfőbb köztisztviselőinek kinevezésébe is.

Abban mindkét jelölt azonos állásponton volt, hogy a Kalinyingrád orosz exklávéval közvetlenül határos országnak tovább kell növelnie védelmi kiadásait, ehhez pedig adóemelésre van szükség.

„Litvánia függetlensége és szabadsága törékeny, amelyet táplálni és óvni kell, meg kell kell előzni, hogy széttörjön” – mondta Nausėda.

Ehhez kapcsolódóan: Húsklopfolóval támadták meg Alekszej Navalnij egykori közeli szövetségesét Litvániában

Rima Urbonaitė, a Mykolas Romeris Egyetem professzora úgy vélekedett, hogy Nausėda újraválasztása folytonosságot jelent a 2,8 milliós ország kül- és biztonságpolitikájában.

A vilniusi kormány a lehetőségeihez mérten jelentős támogatást nyújt Ukrajnának.

Ennek is köszönhető valószínűleg, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elsők között gratulált litván kollégája választási győzelméhez.

„Végig mellettünk állt a legnehezebb években. Bizonyos vagyok abban, hogy közösen dolgozva biztosítani fogjuk Ukrajna, a balti államok és egész Európa szabadságát, békéjét és biztonságát” – húzta alá a korábban Twitterként ismert X-en közzétett bejegyzésében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG