Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litván műkorcsolyázókat fosztottak meg állami díjuktól, mert részt vettek egy oroszországi versenyen


Margarita Drobiazko és Povilas Vanagas A hattyúk tava jégshow-ban a moszkvai Megasport Arenában 2021. december 25-én
Margarita Drobiazko és Povilas Vanagas A hattyúk tava jégshow-ban a moszkvai Megasport Arenában 2021. december 25-én

Gitanas Nausėda litván elnök elrendelte, hogy fosszák meg a balti ország ismert műkorcsolyázóit, Margarita Drobiazkót és Povilas Vanagast a litván Gediminas Nagyherceg rendtől, mert a pár részt vett Oroszországban egy versenyen, melyet a Kreml szóvivőjének felesége, Tatyana Navka szervezett.

Nausėda azt írta Facebookon, hogy augusztus 10-én írta alá a rendeletet arról, hogy a műkorcsolyázók Litvánia képviseletében elért eredményeit érvénytelenítsék, amiért „cinikus módon” részt vettek a Szocsiban tartott jégtáncversenyen.

Nausėda arról is írt, hogy a litván kormány döntése, miszerint 1993-ban megadta a moszkvai születésű Drobiazkónak a litván állampolgárságot, „nyomorúságos bohózatnak tűnik a mostani körülmények között”, amikor Oroszország folytatja ukrajnai invázióját.

Egy nappal korábban a litván törvényhozók azt javasolták, hogy fosszák meg Drobiazkót litván állampolgárságától.

Navka, aki olimpiai aranyérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok jégtáncban, gusztustalannak nevezte a litván parlament tervét Drobiazko állampolgárságának és állami kitüntetéseinek megvonására.

A Szovjetunió összeomlása, 1991 után Drobiazko Litvániát kezdte képviselni a nemzetközi műkorcsolyaversenyeken Vanagasszal együtt. 1993-ban megkapta a litván állampolgárságot, és hét évvel később a pár összeházasodott. Évek óta Moszkvában élnek.

A páros a 2000-es világbajnokságon, valamint a 2000-es és 2006-os Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.

Az Ukrán Olimpiai Bizottság a múlt hónapban menesztette Viktor Petrenko olimpiai bajnokot az Ukrán Műkorcsolya-szövetség (UFFK) alelnöki posztjáról, és ki is zárta a szervezetből, mert részt vett a Navka által szervezett versenyen.

Készült a North Realities tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG