Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litvánia különleges útlevelet ad az országba menekülő belaruszoknak


Szvjatlana Cihanouszkaja a litván fővárosban 2023. július 11-én
Szvjatlana Cihanouszkaja a litván fővárosban 2023. július 11-én

Speciális úti okmányokat igényelhetnek a litván hatóságoktól az országban törvényesen tartózkodó belarusz állampolgárok, akik nem tudják megújítani az útlevelüket hazájukban.

A litván belügyminisztérium tájékoztatása szerint azok kaphatnak ilyen útlevelet, akik jogszerűen élnek a szomszédos Belarusszal 679 kilométeres közös határon osztozó balti államban, de nem rendelkeznek úti okmányokkal. Ez lehetővé teszi számukra a külföldi utazást.

„A külföldi útlevél több mint egy évig érvényes lenne, de talán tovább is, ha a parlament kiterjeszti” – mondta Arnoldas Abramavičius, a tárca helyettes vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Akár blöff, akár nem, a Putyin által bejelentett atomfegyver-telepítés Belaruszba fokozza a kardcsörtetést

Belarusz nemrég bejelentette, hogy nagykövetségei többé nem adnak ki útlevelet a tartósan külföldön élő állampolgárok számára. A lépés nehéz helyzetbe hozza az európai emigránsközösségeket, amelyek tagjai így azzal próbálkozhatnak, hogy otthon próbálják elintézni hivatalos ügyeiket.

Az utóbbi három évben becslések szerint mintegy két-háromszázezer ember hagyhatta el a csaknem harminc éve Aljakszandr Lukasenka által vaskézzel irányított volt szovjet tagköztársaságot.

Litvániában jelenleg több mint 58 ezer belarusz él a statisztikák szerint, köztük az ellenzék számos tagja, sőt egyik vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki a 2020-as elcsalt elnökválasztás után keresett menedéket külföldön.

Ehhez kapcsolódóan: Disszidens belarusz ellenzéki vezető: „Az igazság a mi oldalunkon áll”

A politikus korábban figyelmeztette honfitársait, hogy „amennyiben fennáll üldöztetésük kockázata, még akkor se térjenek haza, ha lejár az útlevelük”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG