Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Litvánia tovább szorgalmazza az oroszokkal szembeni EU-s vízumtilalmat


Gabrielius Landsbergis vilniusi sajtótájékoztatóján 2022. április 22-én
Gabrielius Landsbergis vilniusi sajtótájékoztatóján 2022. április 22-én

A litván külügyminiszter leszögezte, hogy amennyiben az Európai Unió nem rendel el vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben, a balti államok Lengyelország és esetleg Finnország részvételével regionális együttműködés keretében dönthetnek erről.

Gabrielius Landsbergis kedden hangsúlyozta, hogy országa az európai megoldást részesítené előnyben, mert az a leginkább fenntartható és jogilag helyes lehetőség.

„De amennyiben nem sikerül ilyet találni, nem zárjuk ki a regionális megoldás keresését sem” – fogalmazott, további részleteket azonban nem árult el.

A tárcavezető által említett öt ország mind leállítaná a közösségben az orosz turistavízumok kiadását, sőt némelyikük nemzeti szinten már meg is hozta az erről szóló döntést. Sanna Marin finn kormányfő például leszögezte: „Nem helyénvaló, hogy miközben Oroszország agresszív, brutális háborút folytat, az oroszok normális életet élhetnek, utazhatnak Európában, turistáskodhatnak.”

Radosław Fogiel, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője kedden rámutatott, hogy „a lehető legdurvább korlátozásokat” akarják bevezetni európai szinten.

A huszonhét EU-tagállam között ugyanakkor nincs egyetértés a kérdésben, például Olaf Scholz német kancellár is elvetette az ötletet, mondván, hogy a lépés kontraproduktív lenne. Az Európai Bizottság pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy minden vízumkérelmet egyedileg kell elbírálni.

Az ügy napirenden lesz az európai uniós külügyminiszterek augusztus 31-i informális tanácsülésén.

Az EU az ukrajnai invázió megindítását követően beszüntette a légi közlekedést Oroszország felől, de az oroszok vízum birtokában szárazföldi úton továbbra is bejuthatnak a közösség területére, ahonnan továbbrepülhetnek más úti célpontokra.

A schengeni övezet valamely országa által kiállított vízumot a zóna mind a huszonhat tagállamában elfogadják.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG