Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

LMBTQ – Közleményben cáfolja Orbán Viktor állítását az Európai Bizottság


Az Amnesty International és a Háttér, az LMBT-jogokat népszerűsítő civil szervezet szivárványos léggömbje az Országház előtt 2021. július 8-án
Az Amnesty International és a Háttér, az LMBT-jogokat népszerűsítő civil szervezet szivárványos léggömbje az Országház előtt 2021. július 8-án

A Tények és tévhitek felütésű közleményben nem említik ugyan név szerint a magyar kormányfőt, de idézik tőle azt a mondatot, amelyet azután cáfolnak.

Orbán Viktor ugyanis, noha nem vett részt a homofób kitételekkel teletűzdelt pedofilellenes törvényről rendezett európai parlamenti vitán, belgrádi útján kommentálta, úgy fogalmazva a sajtónak:

„Az Európai Bizottság azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket az óvodákba és az iskolákba."

Az Európai Bizottság szerdai közleményében hangsúlyozza:

„A gyereknevelés vitathatatlanul a szülők joga és felelőssége. (…) Az egyenlő bánásmód, az emberi méltóság tiszteletben tartása ugyanakkor minden európai uniós polgár alapjoga, ahogyan az is, hogy ne érje hátrányos megkülönböztetés és megbélyegzés vallási, politikai vagy nemi hovatartozás és szexuális irányultság alapján.”

Márpedig az Európai Bizottság szerint a magyar törvény sérti ezeket a jogokat. Erről pedig, ahogy most is emlékeztetnek rá, még a törvény elfogadása előtt levelet küldtek Varga Judit igazságügyi miniszternek.

A Népszava közben a Financial Times értesülésére hivatkozva azt írja, a törvény miatt valószínűleg már csütörtökön elindítják a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

A CNN amerikai hírtelevízió Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kérdezte a törvényről. Szijjártó álhírnek nevezte a beszélgetésben, hogy a pedofíliát és a homoszexualitást összemosná a jogszabály, szerinte abban egyetlen erre utaló mondat sincs.

Szijjártó úgy véli, hogy Magyarországon senkit semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érhet a szexuális irányultsága miatt. Majd az orbáni retorikát használva a miniszter közölte: a kormány azt akarja elkerülni, hogy LMBTQ-aktivisták óvodákba, iskolákba látogatva szexuális orientációt népszerűsítsenek.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt a törvényről, amely hazai és nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került. A kormánypártok az utolsó pillanatban melegellenes módosításokat fűztek a pedofilok elleni szigorúbb fellépésről szóló törvényhez.

Megtiltották egyebek között a 18 év alattiak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és bemutatását, a regisztrált előadóhoz kötött szexuális felvilágosításból pedig gyakorlatilag kizárnák a civilek egy részét. A törvény ellen, amelyet az ellenzéki pártok közül a Jobbik is megszavazott, ezrek tüntettek a Kossuth téren.

XS
SM
MD
LG