Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

London szankciókat szab ki Kirill pátriárkára és helyteleníti a kényszeradoptálást


Kirill pátriárka Moszkvában részt vesz a védelmi minisztérium vezetőinek ülésén 2015. december 11-én
Kirill pátriárka Moszkvában részt vesz a védelmi minisztérium vezetőinek ülésén 2015. december 11-én

Nagy-Britannia újabb szankciókat jelentett be csütörtökön Oroszország ellen. A célkeresztben az orosz ortodox egyházfő áll, amiért kiemelkedően támogatja az ukrajnai háborút, illetve az orosz gyermekjogi biztos, aki a britek szerint ukrán gyerekek százainak Oroszországba hurcolásáért és örökbe adásáért felelős.

Liz Truss külügyminiszter azt mondta, hogy Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje „többször visszaélt pozíciójával, hogy védje az ukrajnai háborút”. Kirill Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségese.

Truss célba vette Maria Lvova-Belova gyermekjogi biztost is, akit azzal vádol, hogy lehetővé tette kétezer sebezhető gyermek elvitelét a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck régióból, és elősegítette kényszerű örökbe fogadásukat Oroszországban.

A csütörtöki listán négy ezredes is szerepel abból a dandárból, amelyről köztudott, hogy tagjai civileket gyilkoltak, erőszakoltak és kínoztak meg az ukrán Bucsa városában.

Truss azt is közölte, hogy a brit kormány „minden tőle telhetőt megtesz” azzal a két brit állampolgárral kapcsolatban, akiket halálra ítéltek azért, mert az orosz erők ellen harcoltak Ukrajnában.

Elmondta, hogy a tisztviselők rendszeres tárgyalásokat folytatnak az ukrán kormánnyal Aiden Aslinról és Sean Pinnerről, akiket a múlt héten a marokkói Brahim Szádunnal együtt azért ítélt el egy bíróság az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságban, mert állítólag zsoldosként harcoltak.

„Ezek az emberek hadifoglyok. Legálisan harcoltak az ukrán hadsereggel – mondta Truss. – Amit Oroszország tett, az a genfi egyezmény teljes megsértése. Minden tőlünk telhető lépést megteszünk.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG