Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor válaszolt az őt bíráló EP-képviselőknek


Orbán Viktor
Orbán Viktor

A magyar kormányfő levelet írt a napokban hozzá forduló negyvennégy európai parlamenti (EP) képviselőnek, amelyben egyebek mellett elutasította Magyarország sértegetését és a józan ésszel szembemenő szankciós javaslatokat.

Az érintett képviselők közös közleményükben arra kérték Orbán Viktort, hogy ne ukránok élete árán valósítsa meg saját politikai érdekeit, álljon a történelem jó oldalára, a világ demokratikus országai és a magyar nép mellé.

A miniszterelnök erre reagálva leszögezte, hogy Magyarország álláspontja kezdettől világos: elítéli az orosz támadást, támogatja Ukrajnát és gondoskodik a menekültekről. Az eddigi jelentős segítségnyújtásért pedig szerinte „Magyarország és polgárai nem sértő és kioktató hangnemet, hanem elismerést és köszönetet érdemelnek”.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány mindent megtett az európai egység fenntartása érdekében, annak ellenére hogy „egyre nehezebb volt érvényre juttatni azt a korábban konszenzuson alapuló elvet, hogy a bevezetett szankciók ne okozzanak nagyobb kárt nekünk, mint Oroszországnak”.

„Európa érdekében is fenntartom Magyarország jogát arra, hogy a józan ésszel szembemenő, a magyar és európai családok elszegényedésével fenyegető javaslatokkal szemben őszinte beszéddel és higgadt érvekkel fellépjek” – emelte ki.

Orbán kiállt emellett a Kirill orosz pátriárka ellen tervezett, de végül a magyar tiltakozás miatt kútba esett büntetőintézkedésekkel szemben. Ezt a vallásszabadság védelmével, illetve azzal indokolta, hogy a béke az egyházak tevékeny szerepvállalásával állhat csak helyre.

De mi is állt a levélben?

Mint a zömében szlovák, román, litván, lengyel, lett és spanyol EP-képviselők írták, nem értik, hogy Budapest miért igyekezett lassítani az orosz kormány elleni hatodik szankciós csomag elfogadását és megtörni az európai uniós egységet.

Aláhúzták: Orbánnak a gazdasági előnyök és személyes politikai érdekei fontosabbak voltak az ukránok életénél, így megfontolni sem volt hajlandó, hogy Magyarországot az Adria-vezetéken lássák el kőolajjal az olcsóbb orosz forrás helyett, így Magyarország tovább finanszírozza az orosz hadsereg háborús bűneit Ukrajna ellen.

Arra is kitértek, hogy a magyar miniszterelnök az utolsó pillanatban megvétózta Kirill orosz pátriárka szankcionálását, aki így tovább fog buzdítani a bűncselekmények támogatására, ártatlan ukrán gyerekek meggyilkolását is beleértve.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG