Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka: A belarusz katonai repülők készen állnak az orosz nukleáris fegyverzet hordozására


Aljakszandr Lukasenka részt vesz egy katonai vezetőkkel tartott megbeszélésen Minszkben 2022. január 17-én
Aljakszandr Lukasenka részt vesz egy katonai vezetőkkel tartott megbeszélésen Minszkben 2022. január 17-én

Aljakszandr Lukasenka belarusz autoriter uralkodó szerint országa Szu–24-es katonai repülőit úgy alakították át, hogy képesek legyenek nukleáris fegyverek hordozására.

Lukasenka, aki Moszkvát támogatja az Oroszország által indított, Ukrajna elleni háborúban, pénteken közölte, hogy a lépésről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel állapodott meg.

„A Nyugatnak meg kell értenie, hogy sem a helikopterek, sem a repülőgépek nem fogják megmenteni őket, ha a helyzet eszkalálódik. Mi Putyinnal egyszer Szentpétervárott azt mondtuk, hogy a belarusz Szu–24-es repülőket is átalakítjuk, hogy alkalmasak legyenek nukleáris fegyverek hordozására. Azt hiszi, hogy csak a levegőbe beszéltünk? Minden készen áll!” – mondta Lukasenka Minszkben újságíróknak.

Állításának alátámasztására nem mutatott be semmilyen bizonyítékot.

Belarusznak nincsenek saját atomfegyverei, és állítólag egy évtizeddel ezelőtt leszerelte Szu–24-es gépekből álló flottáját, bár lehetséges, hogy felújítják és újra szolgálatba állítják.

Putyin és Lukasenka június 25-én tárgyalt Szentpétervárott. Az orosz elnök a találkozón kijelentette, hogy Moszkva Iszkander-M rakétarendszereket szállít Minszknek, hozzátéve, hogy ez néhány hónapon belül megtörténhet.

Az Iszkander-M egy mobil irányított rakétarendszer, amelynek hatótávolsága eléri az ötszáz kilométert.

Belarusz nem vesz részt közvetlenül az ukrajnai háborúban, de logisztikai támogatást nyújtott Moszkva inváziójához: megengedte, hogy az orosz erők belarusz területekről hatoljanak be Ukrajnába.

A nyugati országok Oroszországhoz hasonlóan Belaruszt is kemény pénzügyi szankciókkal sújtották válaszul Moszkva Ukrajna elleni háborújára, valamint Minszknek az orosz inváziót segítő lépéseire.

XS
SM
MD
LG