Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Lukasenka. Aranybánya”: ellenzékiek filmje a belarusz vezetőről


Aljakszandr Lukasenka a Belarusz Biztonsági Tanácsának államtitkárával, Alexander Volfovich-al tárgyal Minszkben, 2021. február 25-én.
Aljakszandr Lukasenka a Belarusz Biztonsági Tanácsának államtitkárával, Alexander Volfovich-al tárgyal Minszkben, 2021. február 25-én.

A Nexta nevű lengyelországi székhelyű belarusz ellenzéki sajtóorgánum március 8-án oknyomozó filmet tett közzé az interneten Aljakszandr Lukasenka „fényűző életéről".

A film, amely „Lukasenka. Aranybánya” címmel jelent meg a YouTube-on, a több mint negyed évszázada az országot vezető belarusz elnök személyes kiadásaival foglalkozik, és bemutatja például a politikus villáit és autóit, amelyeket ajándékba kapott.

A jelentés szerint Lukasenka „védelmet" kínált több korrupt belarusz és külföldi üzletember számára és ezért cserébe ajándékokat fogadott el.

A Minszk közelében lévő Krasznoselszkojéban például van egy olyan luxusrezidenciája, amelyet a Nexta szerint Mihail Gutszerijev orosz oligarcha a „védelméért" cserébe ajándékozott Lukasenkának.

Lukasenka szerint az ő „palotája” alig 60 négyzetméteres

A 66 éves Lukasenka, aki 1994 óta vezeti az országot, pár napja nyilvánosan is azt állította, hogy az „egyetlen palotája" egy alig 60 négyzetméternyi parányi ház, ahol édesanyja felnevelte.

Lukasenka diktatórikus kormányzása során többször módosította az alkotmányt, amellyel kivívta országának az „Európa utolsó diktatúrája" elnevezést.

A jelenleg is hatalmon lévő elnök a tavalyi választáson immár hatodik alkalommal is győzelmet aratott, de az ellenzéki vezetők és a nyugati országok szerint a választásokat elcsalták.

Tavaly augusztus óta folyamatosak a tüntetések

A 2020. augusztus 9-i választásokon elkövetett állítólagos csalások felháborították az ellenzéket és a belarusz közvéleményt, folyamatos tiltakozásokat váltottak ki, tízezrek vonultak az utcára követelve Lukasenka lemondását és új választások kiírását.

Az ENSZ szerint a hatóságok a megmozdulások kezdete óta több mint 30 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, köztük tucatnyi újságírót is.

A rendfenntartók a tüntetéseken és a fegyházakban is erőszakosan lépnek fel a tiltakozókkal szemben.

A jogvédő szervezetek kínzásokról és bántalmazásokról számolnak be.

Lukasenka zárt ajtók mögött iktatta be magát

A nyilvános tiltakozások közepette szeptember 23-án Lukasenka zárt ajtók mögött rendezte meg beiktatási ceremóniáját.

Számos nyugati ország, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada sem hajlandó elismerni a politikust Belarusz legitim elnökének.

Az Európai Unió tagállamai büntetőintézkedéseket hoztak Lukasenka és 14 további belarusz politikus, illetve tisztségviselő ellen a tüntetőkkel szemben elkövetett túlkapások miatt.

Készült a Current Time tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG