Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Erővel hurcolhatták a határra a belarusz ellenzék elfogott tagját


Marija Kalesznyikava (korábbi fotó)
Marija Kalesznyikava (korábbi fotó)

A kormány azt állítja, Kalesznyikava szökni próbált a társaival, amikor elfogták. Más források szerint elrabolták az ellenzékieket, és erővel vitték az ukrán határra.

Egy nap hallgatás után elismerték a belarusz hatóságok, hogy feltartóztatták Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt a belarusz-ukrán határon, adta hírül a Szabad Európa belarusz szerkesztősége. A hivatalos verzió szerint Kalesznyikava két másik társával, Anton Radnenkavval és Ivan Kravcavval indult meg az ukrán határ felé kedden hajnalban, de az ukrán hatóságok szerint csak Radnenkav és Kravcav érkezett meg Ukrajnába. Mindhárman tagjai annak az ellenzéki Koordinációs Tanácsnak, amely Lukasenka elnök lemondását és új, tiszta választásokat követel.

Mentek vagy vitték őket?

Ellenzéki források azt állítják, hogy Kalesznyikava és két társa nem önszántából akarta elhagyni az országot, hanem a karhatalom emberei rabolták el és kísérték a határra őket. Egy szemtanú szerint Kalesznyikavát egy kisbusszal rabolták el Minszk belvárosában hétfőn. Később Radnenkava és Kravcava ismerősei is azt vették észre, hogy nem tudják elérni a két férfit.

Ezzel szemben a belarusz kormányzat azt állítja, hogy a három ellenzéki megpróbálta elhagyni az országot, és amikor meglátták a megerősített határőrséget, gázt adtak kis híján elsodorva a határőrség embereit. Egyes források szerint viszont Kalesznyikava direkt széttépte az útlevelét, hogy ne tudják kiutasítani az országból. Az ukrán hatóságok is az ellenzék verzióját erősítették meg, Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy erőszakos kiutasítás történhetett az országból, aminek az volt a célja, hogy besározzák a belarusz ellenzéket. Heracsenko szerint Kalesznyikavát csak azért nem sikerült Ukrajnába toloncolni, mert ellenállt a hatóságoknak.

Lukasenka elismerte, hogy régóta van hatalmon

A 26 éve hatalmon lévő Lukasenka közben az orosz médián keresztül azt nyilatkozta, hogy nem tervez lemondani, viszont azt elismeri, hogy lehet, túl régóta elnök. A belarusz vezető, akit független megfigyelők szerint csalással választottak meg, azt ígérte, hogy hajlandó új választást tartani, előtte azonban szeretne néhány alkotmányos reformot végrehajtani. Az ellenzék szerint viszont Lukasenka ígéretei csak arra szolgálnak, hogy időt nyerjen, hátha csillapodnak a kedélyek az országban. Lukasenka közben a jelek szerint Putyintól vár segítséget a hatalma megszilárdítására. Bár az ország eddig sikeresen lavírozott kelet és nyugat között, elemzők szerint Lukasenka kénytelen lesz belemenni abba, hogy a volt szovjet tagköztársaság mélyebben integrálódjon az Orosz Föderációba, ha támogatást vár Moszkvától.

Tüntetések, verések

Az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések a Belarusz Köztársaságban, a híradások szerint a hatóságok zaklatják az ellenzék tagjait, vezetőket rabolnak el és toloncolnak ki. Mások, például Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki jelölt, maguktól menekültek el az országból. Beszámolók szerint az elfogott tüntetőkkel kegyetlenül bántak a hatóságok, sokan azt állítják, hogy megverték őket a rendőrök.

Az EU is tiltakozik

Hétfőn az Európai Unió és külön Litvánia is követelte Kalesznyikava szabadon engedését, tiltakoztak az ellenzékiek üldöztetése ellen, olvasható az MTI beszámolójában. A kedd hajnali eset után a Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja követelte Kalesznyikava, illetve más ellenzéki vezetők és politikai foglyok azonnali szabadon engedését. "Más megoldás nincs, Lukasenkának ezt tudomásul kell vennie. Nem lehet túszként fogva tartani a népet. Lukasenka gyöngeségét és félelmét mutatja azzal, hogy fényes nappal raboltatja el az embereket" – mondta Cihanouszkaja.

A soros EU-elnökséget betöltő Németország külügyminisztere, Heiko Maas is felszólalt az ügyben. „Követeljük, hogy mondják meg hol vannak a belarusz politikai foglyok és engedjék őket szabadon" – nyilatkozta Maas. "Elfogadhatatlan, hogy továbbra is letartóztatják az ellenzék, főként a Koordinációs tanács tagjait.”

Ki is az a Marija Kalesznyikava?

Kalesznyikava az államfő, Aljakszandr Lukasenka egyik legkeményebb bírálója, és fontos szerepet játszott abban, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás után – amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalom – tömeges tüntetések és sztrájkok kezdődtek az országban, írja az MTI. Ő volt az egyik elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnöke, de Babarika letartóztatása után csatlakozott Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt támogatóihoz. Augusztus 31-én jelentette be, hogy Babarika csapatával új pártot alapít, amely a Koordinációs Tanácstól függetlenül fog működni.
XS
SM
MD
LG