Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka: Ostobaság Varsó és a balti államok követelése a Wagner-csoport kivonásáról


Alekszandr Lukasenka újságírókkal beszél a Minszki területen lévő hadiipari komplexumban, Belaruszban 2023. június 13-án
Alekszandr Lukasenka újságírókkal beszél a Minszki területen lévő hadiipari komplexumban, Belaruszban 2023. június 13-án

Alekszandr Lukasenka belarusz vezető alaptalannak és ostobaságnak nevezte Lengyelország és a balti államok követelését, hogy vonják ki az orosz Wagner zsoldoscsoportot Belaruszból – írta a BELTA belarusz állami hírügynökség csütörtökön.

Lukasenka szerint mindaddig indokolatlan a Wagner-csoport belarusz jelenlétével szembeni ellenállás, amíg külföldi csapatok állomásoznak Lengyelországban és a balti államokban, amelyek mind NATO-tagállamok.

A Wagner-csoport, amelynek vezetője, Jevgenyij Prigozsin múlt héten meghalt, amikor lezuhant a repülőgépe, a Lukasenka által közvetített megállapodás értelmében harcosai egy részét Belaruszba telepítette júniusban, a lázadást követően.

Lengyelország és szomszédai biztonsági fenyegetésnek tartják a Wagner-csoport jelenlétét Belaruszban, Varsó válaszul lengyel csapatokat vezényelt át a belarusz határ közelébe.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyelek tovább emelik a tétet: tízezer katonát küldenek a belarusz határra

Lukasenka szerint Lengyelországnak és a balti államoknak nincs joguk panaszkodni a Wagner belarusz tartózkodása miatt, amíg „akár egyetlen külföldi katona” is tartózkodik a területükön.

„Addig ezek alaptalan és ostoba követelések” – idézte a belarusz vezetőt a BELTA.

Július végén jelentették be, hogy a Wagner-csoport tagjai megkezdték a különleges erők kiképzését egy katonai lőtéren, alig néhány kilométerre a lengyel határtól.

Lukasenka akkor azt mondta, hogy a hadsereg hasznára válik, ha a Wagner tartja a kiképzést, mert tagjai az ukrajnai háború legkeményebb csatáiban harcoltak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG