Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka szigorít a belarusz egyházi törvényen


Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető részt vesz egy újévi gyermekjótékonysági rendezvényen Minszkben 2023. december 28-án
Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető részt vesz egy újévi gyermekjótékonysági rendezvényen Minszkben 2023. december 28-án

Olyan törvényt írt alá Aljakszandr Lukasenka autoriter belarusz vezető, amely szigorítja a vallási szervezetek tevékenységét, például újra nyilvántartásba kell vetetniük magukat, és csak országos jelenléttel rendelkező, régebb óta működő szervezetek regisztrálhatnak.

A jogszabály szerint az előírásoknak egy éven belül kell megfelelniük a szervezeteknek. A törvény iránymutatásokat is meghatároz a vallási szervezetek tevékenységével kapcsolatban, például szenvedélybetegek segítése, valamint idősek és fogyatékkal élőknek nyújtott szociális szolgáltatások terén.

A végleges szöveget még nem hozták nyilvánosságra, de a tervezet szerint nem vezethet vallási szervezetet az, akit a hatóságok szélsőséges tevékenység résztvevőjeként tartanak nyilván.

Lukasenka nyugati vezetők és a helyi ellenzék szerint is csalással nyerte meg a 2020-as elnökválasztást, majd az azt követő tüntetéseket brutálisan fojtották el az állami szervek, és azóta is üldözik, bebörtönzik a másképp gondolkodókat.

Ehhez kapcsolódóan: Két év börtönt kapott Belaruszban a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának felesége

A Szabad Európa két újságírója, Andrej Kuznyecsik és Ihar Loszik is belarusz börtönben ül. Loszik a Szabad Európa belarusz szolgálatának bloggere és munkatársa. 2021 decemberében több vádpontban is elítélték, egyebek mellett „a közrendet súlyosan sértő akciók megszervezéséért és előkészítésért”. Összesen 15 év börtönt kapott.

Kuznyecsiket, a Szabad Európa belarusz szolgálatának webszerkesztőjét 2022 júniusában hat év börtönbüntetésre ítélték egy alig néhány órán át tartó tárgyaláson „szélsőséges szervezet létrehozásáért vagy abban való részvételért”.

XS
SM
MD
LG