Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka: Többtucatnyi orosz atomfegyvert telepítettek Belaruszba


Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető
Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető arról számolt be, hogy többtucatnyi orosz nukleáris fegyvert telepítettek országába, ami egyesek szerint az ukrajnai háború továbbterjedésének kockázatával jár.

A Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségesének számító Lukasenka aláhúzta, hogy új katonai doktrínát fogadtak el, amelynek értelmében az orosz atomfegyverek telepítése a stratégiai elrettentés eszköze.

A belarusz vezető leszögezte, hogy hiba volt az atomfegyverek eltávolítása Belaruszból a Szovjetunió 1991-es összeomlása után, illetve kijelentette, hogy minden körülmények között meg kell őrizni országa függetlenségét.

Lukasenka gyakran beszél a NATO vagy Ukrajna támadásának veszélyéről, szerinte ezért van szükség a magas készültségi szint fenntartására.

Ehhez kapcsolódóan: Akár blöff, akár nem, a Putyin által bejelentett atomfegyver-telepítés Belaruszba fokozza a kardcsörtetést

Beszédében azt is állította, hogy ellenzéki csoportok az ellenőrzésük alá akarják vonni Belarusz nyugati részét, amihez segítséget kértek a NATO-tól.

A belarusz biztonsági szolgálat közölte, hogy elhárítottak egy Litvániából indított dróntámadást, de ezt Vilnius azonnal cáfolta.

A korábbi szovjet tagköztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Lukasenka arra szólította fel a Nyugatot, hogy „vessen véget a szembenállásnak Oroszországgal azzal, hogy kiegyeznek döntetlenben”, ez óriási lökést adhatna ugyanis a békefolyamatnak, így véget érhetne a háború Ukrajnában.

„Máskülönben Ukrajna megszűnik létezni” – figyelmeztetett.

Oroszország Belarusz területét is felhasználta ukrajnai háborús céljaira az invázió több mint két évvel ezelőtti megindításakor, azóta is állomásoznak orosz katonák és fegyverek az országban.

Ehhez kapcsolódóan: Mik azok a taktikai nukleáris fegyverek, és mi az ezekkel kapcsolatos orosz álláspont?

A Kreml tavaly márciusban jelentette be az atomfegyverek állomásoztatását, erre a tájékoztatás szerint Minszk kérésére kerül sor.

A lépés világszerte bírálatokat váltott ki, a NATO „veszélyesnek és felelőtlennek” minősítette.

XS
SM
MD
LG