Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magánzárkába dughatják Navalnijt


A Moszkvától 85 kilométerre keletre lévő pokrovi börtöntelep, 2021. február 28-án
A Moszkvától 85 kilométerre keletre lévő pokrovi börtöntelep, 2021. február 28-án

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus attól tart, hogy magánzárkába kerülhet, miután több szabálysértéssel is megvádolták a Moszkvától nem messze lévő büntetőtelepen.

Navalnij azt írta hétfőn az Instagramon, hogy hat megrovást kapott két héten belül a pokrovi büntetőtelepen, ahol raboskodik. „Két megrovás után büntető célú elkülönítésben részesülsz, ami egy kellemetlen hely, a körülmények közel vannak a kínzáshoz” – mutatott rá a Vlagyimir Putyin elnök legismertebb bírálójának számító aktivista.

Emellett arról is beszámolt a Facebookon, hogy megrovást kapott például azért, mert felkelt tíz perccel az ébresztő előtt, illetve pólóban jelent meg az ügyvédjeivel való egyeztetésen.

„Már várom, hogy megrovást kapjak azzal a szöveggel, hogy szélesen mosolygott, miközben a napi rutin szerint szenvednie kellett volna” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a helyzet iskolás éveire emlékeztette, amikor a diákok nem szállhattak vitába a náluk „mindent jobban tudó” tanárokkal.

Navalnij munkatársai az utóbbi napokban aggodalmukat fejezték ki a Kreml-kritikus aktivista romló egészsége miatt, miután súlyos hátfájdalmakról, illetve alvásmegvonásról számolt be. A hatóságok szerint kielégítő és stabil az állapota.

Újabb orvos halt meg

Hétfői hír szerint múlt pénteken meghalt annak az omszki sürgősségi kórháznak egy második orvosa is, ahol Navalnijt kezelték, miután az ellenzéki politikust novicsokkal megmérgezték tavaly nyáron. Rusztam Agisev a traumatológiai és ortopédiai osztály vezetője volt. Az egészségügyi intézmény arról számolt be, hogy tavaly decemberben sztrókot kapott, és azóta nem épült fel. Bűncselekmény lehetőségét nem említették a közleményben.

Az omszki kórház orvosai kezdetben azt mondták, hogy az ellenzéki politikust megmérgezték, azonban később tagadták ezt. Szergej Makszimisin, az aneszteziológiai osztály főorvosának helyettese szívrohamban halt meg egy kórteremben februárban.

A börtön, ahol Navalnijt valószínűleg fogva tartják
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

A 44 éves Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a ‒ szerinte Putyin utasítására végrehajtott ‒ megmérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A történtek éles tiltakozást váltottak ki Oroszországban, illetve a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókat rendelt el az ügy miatt.

"Aljasság és gyalázat"

Navalnij egy közeli munkatársa, Ivan Zsdanov, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának igazgatója azt közölte hétfőn, hogy őrizetbe vették, és előzetes letartóztatásba helyezték nyugdíjas apját hivatali visszaélés vádjával, miután a rendőrség átkutatta a lakását.

„Nincs kétségem afelől, hogy a büntetőeljárást miattam és a tevékenységem miatt indították meg” – írta, hozzátéve, hogy a lépés „az aljasság és gyalázat egészen új szintjét” mutatja a kormányzat részéről.

Jurij Zsdanov a vád szerint még önkormányzati tisztségviselőként hozzásegített egy helyi nőt egy lakáshoz, majd kiderült, hogy az érintettnek ez nem járt volna. Később az ingatlan visszakerült az önkormányzat tulajdonába az ügyben született bírósági döntésnek megfelelően, és nem állapították meg senki bűnösségét.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG