Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz börtönhatóságok szerint Navalnij állapota „kielégítő”


Alekszej Navalnij egy bírósági meghallgatáson Moszkvában, 2021. február 2-án
Alekszej Navalnij egy bírósági meghallgatáson Moszkvában, 2021. február 2-án

Az orosz hatóságok a börtönben lévő Alekszej Navalnij állapotát „stabilnak minősítették, miután az ellenzéki politikus munkatársai aggodalmukat fejezték ki a Kreml-kritikus aktivista romló egészsége miatt.

Navalnij állapota és tartózkodási helye március 24-én vált kérdésessé, miután szövetségesei aggódni kezdtek a férfi egészségi állapotának romlása miatt. Aggályaikat fokozta, hogy a politikus elmulasztott megjelenni az ügyvédjeivel tervezett börtönlátogatáson is.

Leonyid Volkov, Navalnij oroszországi csapatainak koordinátora elmondta, hogy a korrupcióellenes aktivizmusáról ismert politikus múlt héten „éles” hátfájdalmakra panaszkodott, továbbá zsibbadást érzett a lábában, amelyre nem tudott ráállni. Volkov hozzátette, hogy Navalnij két ibuprofen tartalmú tablettát kapott a fájdalom kezelésére.

A hatóságok sem tudják azt állítani, hogy Navalnij jól van

A Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) március 25-én az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy előző nap rutinszerű orvosi ellenőrzést végeztek a fogvatartottaknál a 2. számú javítóintézet börtönében, ahol Navalnijt is tartják.

„​A vizsgálat szerint [Navalnij] egészségi állapotát stabilnak, kielégítőnek határozták meg”​‒ közölte a hírügynökséggel az FSIN sajtószolgálata.

A kijelentés azonban nem enyhítette Navalnij szövetségeseinek aggodalmát.

Navalnij korrupcióellenes alapítványa a Twitteren a következőket írta:

„Most aztán tényleg aggódunk… Még a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat sem tudja jónak nevezni Navalnij állapotát… Ez nem meglepő, hiszen bebörtönöztek egy olyan férfit, akit nemrég idegméreggel mérgeztek meg.”

Navalnij útja Szibériából Berlinen és Moszkván át a börtönig

Navalnijt januárban tartóztatták le az egyik moszkvai reptéren, miután hazaérkezett Németországból.

A politikust tavaly augusztusban vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki vezetőt azzal a novicsokként ismert idegméreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben.

Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni, de a bizonyítékok ellenére a Kreml tagadja, hogy köze lenne Navalnij „betegségéhez”.

Putyin legfőbb kihívóját február elején 2 és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Az aktivista egy korábbi sikkasztási üggyel kapcsolatos felfüggesztett börtönbüntetését egy moszkvai bíróság váltotta letöltendőre, arra hivatkozva, hogy amíg az aktivista Németországban lábadozott, megsértette büntetésének feltételeit azzal, hogy nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál.

A sikkasztási ügyet sokan politikai indíttatásúnak tartják.

A Navalnij-ügy nemzetközi nyomást mér Moszkvára

Navalnij bebörtönzése nemzeti tiltakozási hullámot indított el. Támogatóit Oroszországban üldözni kezdték.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada számos szankciót vezetett be Oroszország ellen a Navalnij-ügy miatt.

Készült az Interfax tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG