Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magánzárkában lehet a Szabad Európa bebörtönzött belarusz újságírója


2022. szeptember 8-án volt 805 napja börtönben Ihar Loszik
2022. szeptember 8-án volt 805 napja börtönben Ihar Loszik

A Szabad Európa (RFE/RL) bebörtönzött újságírója, Ihar Loszik továbbra is magánzárkában lehet – közölték a szerkesztőség belarusz szolgálatának forrásai. Egy jogvédő csoport szerint Loszikot kórházba vitték, miután egy éles eszközzel megvágta magát, tiltakozásul a börtönőrök parancsa ellen.

A minszki székhelyű Vjaszna (Tavasz) emberi jogi központ március 20-án idézett forrásai szerint Loszikot a börtönkórházba vitték, miután „kezén és nyakán vágásokkal” találták egy büntető magánzárkában éhségsztrájkja alatt.

A börtön illetékesei nem kommentálták a helyzetet, Loszik családja és ügyvédje pedig közölte: próbálnak tájékozódni az állapotáról, miután hetek óta nem tudnak vele kommunikálni.

A büntetés-végrehajtáshoz közeli források március 21-én azt mondták a Szabad Európának, hogy Loszik vágásokat ejtett a kezén és a nyakán, tiltakozásul az ellen, hogy parancsot kapott a börtön helyiségeinek kitakarítására. A források szerint az eset március 15-én történt, és mivel a sebek nem voltak súlyosak, Loszik továbbra is magánzárkában lehet az ország északkeleti részén található Navapolatszk város 1-es számú javítótáborában.

Ehhez kapcsolódóan: Az RFE/RL irodát nyit Litvániában az orosz dezinformációk ellensúlyozására

Az RFE/RL újságírója, Aleh Hruzdzilovics, aki szintén a belarusz büntetés-végrehajtási intézetek lakója volt, elmondta, hogy a fogvatartottak általában maguk takarítják a helyiségeket és a celláikat.

De azokban a helyzetekben, amikor az őrök rendelik el a helyiségek, különösen a mellékhelyiségek takarítását, a fogvatartottak néha úgy döntenek, hogy nem engedelmeskednek a parancsnak, vagy sebeket ejtenek magukon, tiltakozásul a feladat végrehajtása ellen.

„Egy ilyen utasítás követése automatikusan úgynevezett alacsonyabb státuszú csoportba helyezi a fogvatartottakat” – mondta Hruzdzilovics.

Loszikot 2021 decemberében 15 év börtönre ítélték több vádpont, így „tömeges zavargások szervezése, társadalmi gyűlöletkeltés” és több más, tisztázatlan ügy alapján.

Ő maga fenntartja az ártatlanságát, és minden ellene felhozott vádat politikai indíttatásúnak nevez.

Januárban Loszik feleségét, Darja Loszikot két év börtönbüntetésre ítélték szélsőséges tevékenység elősegítésének vádjával. A vád alapja annak a Lengyelországban működő Belsat televíziós csatornának adott interjúja volt, amelyet Minszk hivatalosan is szélsőséges csoportnak minősített.

Március 21-én a belarusz legfelsőbb bíróság elutasította az ítélet ellen benyújtott fellebbezését.

A pár négyéves kislánya, Paulina jelenleg Darja Loszik szüleinek felügyelete alatt áll.

Az Egyesült Államok Ihar és Darja Loszik azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított fel, míg a Szabad Európa (RFE/RL) elnöke, Jamie Fly szintén a házaspár azonnali szabadon bocsátását követelte, és elítélte a bebörtönzésüket.

XS
SM
MD
LG