Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az RFE/RL irodát nyit Litvániában az orosz dezinformációk ellensúlyozására


Gitanas Nausėda litván elnök az RFE/RL új vilniusi irodájának megnyitásán, 2023. január 10-én
Gitanas Nausėda litván elnök az RFE/RL új vilniusi irodájának megnyitásán, 2023. január 10-én

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió kedden megnyitotta új irodáját Vilniusban, aminek fő célja, hogy az amerikai Kongresszus által finanszírozott médiaorgánum szélesebb közönséget láthasson el megbízható hírekkel, illetve ellensúlyozza az erős orosz félretájékoztatási kampányt.

A Litvániában létrehozott központ azokat az újságírókat fogadta be, akik az utóbbi években menekültek el a szomszédos Belaruszból, ahol a rezsim 2021 közepén bezáratta az RFE/RL helyi szolgáltatását. Ezenfelül a szerkesztőség helyet ad majd a Current Time orosz nyelvű hírcsatorna több munkatársának is.

Ehhez kapcsolódóan: „Meg kell mentenünk a médiát” – A belarusz újságírók tovább küzdenek a túlélésért

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető kormánya 2021 végén „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította a Szabad Európát, ezáltal büntethetővé tette mind a portál működését, mind a követését.

Az RFE/RL közleményében rámutatott, hogy a vállalat két munkatársa, Ihar Loszik és Andrej Kuznyecsik „továbbra is igazságtalanul be van börtönözve a Lukasenka-rezsim által”.

Ehhez kapcsolódóan: Hat év börtönre ítélték Belaruszban a Szabad Európa helyi munkatársát

A vilniusi iroda megnyitásán többek között Gitanas Nausėda litván államfő, Viktorija Čmilytė-Nielsen házelnök, Szvjatlana Cihanouszkaja disszidens belarusz ellenzéki vezető és Jamie Fly, az RFE/RL elnöke is részt vett. Utóbbi köszönetet mondott a litván kormánynak céljaik határozott támogatásáért.

„Új vilniusi irodánk ékes bizonyítéka az RFE/RL és a litván nép évtizedes partnerségének. Lehetővé teszi számunkra, hogy pontos, hiteles hírekkel lássuk el közönségünket Belaruszban. Nagyon büszke vagyok újságíróinkra, akik oly sok áldozatot hoztak a missziónkért, és akik most biztos menedékre találtak Litvániában” – közölte Fly.

XS
SM
MD
LG