Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magas rangú brit politikusok és újságírók ellen kémkedett az orosz titkosszolgálat


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kiterjedt kiberműveleteket folytatott az utóbbi évek során az Egyesült Királyságban, hogy ezzel próbáljon beavatkozni az ország belpolitikai folyamataiba – jelentette a londoni külügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint Moszkva számos brit parlamenti képviselő, közszolga, illetve újságíró ellen kémkedett legalább 2015 óta. Többek között a megszerzett érzékeny információk kiszivárogtatásával akarta befolyásolni a brit demokrácia működését az orosz érdekeknek megfelelően.

Ehhez kapcsolódóan: Magyarország az orosz dezinformációs tevékenység kiemelt célpontja

Leo Docherty Európa-ügyi államtitkár arról számolt be a törvényhozás tagjai előtt, hogy a szakemberek szerint „csaknem bizonyosan az FSZB-nek alárendelt”, Star Blizzardként vagy Callisto Groupként ismert csoport álprofilokat építve, valós személyek nevében vette célba az áldozatokat, akiknek rosszindulatú szoftverre mutató linkeket küldtek.

„Magas rangú személyeket és entitásokat céloztak meg azzal a világos szándékkal, hogy a megszerzett információk segítségével beavatkozzanak a brit politikába” – mondta.

Hozzátette, hogy nem pusztán politikusok számítógépébe és mobiltelefonjába próbáltak bejutni, mindenféle személy és intézmény megtalálható volt a célpontok között, így egyetemek, sajtótermékek, valamint civil szervezetek is.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai jelentés: Oroszország a 2020-as elnökválasztásba is beavatkozott

A hatóságok szerint a csoport volt felelős a dezinformációkkal szembeni védelem erősítésén dolgozó egyik think tank rendszerének 2018-as feltöréséért, ahogy az amerikai–brit kereskedelmi tárgyalások során született dokumentumok kiszivárogtatásáért is a 2019-es választások előtt.

A kormány hangsúlyozta, hogy mindez a politika iránti bizalom aláásását szolgálta a szigetországban és szövetségesei körében.

„Bár egyes támadások iratok kiszivárogtatását eredményezték, a brit politikába és demokráciába való beavatkozási kísérletek nem jártak sikerrel” – szögezte le a külügyminisztérium.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU védtelen a félretájékoztatás orosz univerzumával szemben

Az ügyben szankciókat rendeltek el egy FSZB-tisztségviselő, Ruszlan Alekszandrovics Peretyatko, illetve a Star Blizzard egyik tagja, Andrej Sztaniszlavovics Korinec ellen. Emellett a tárca bekérette Oroszország londoni nagykövetét.

David Cameron, a brit diplomácia vezetője teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a demokratikus folyamatokra fenyegetést jelentő orosz beavatkozási kísérleteket, ugyanakkor közölte, hogy többszöri erőfeszítéseik ellenére a támadók kudarcot vallottak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG