Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péterék nem hagynák, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb politikai botrányát is eltussolják


Magyar Péter szólal fel a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt 2024. március 26-án
Magyar Péter szólal fel a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete előtt 2024. március 26-án

Magyar Péter március 26-án estére tüntetést hirdetett, sok ezer ember vonult át a Legfőbb Ügyészség épületétől a Vértanúk terére. A rendőrség minden környező utcát lezárt. Magyar beszédeiben számonkérte a kormányt, amiért egy hangfelvétel alapján Rogán Antal belenyúlhat az ügyészségi iratokba, illetve követelte a Völner-Schadl-ügy pártatlan kivizsgálását.

Magyar Péter március 26-án reggel nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amin volt felesége, az akkori igazságügyi miniszter beszél arról, hogy Rogán Antalék belenyúltak a Völner–Schadl-ügy ügyészségi irataiba.

A felvételen többek közt erről beszél az igazságügyi miniszter és akkori férje:

Magyar: „Mármint a Rogánék?”
Varga: „Igen, semmi rossz, de…”
Magyar: „De erre mondta a Martonovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat…”
Varga: „Persze, magukat kihúzatták… A Martonovics Detti…”
Magyar: „Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?”
Varga: „Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be…”
Magyar: „És most azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, és van-e még bármi, ami lehet benne?”
Varga: „Hát… Igazából az a baj, hogy új dokumentumok is már vannak benne, mert látszik…”

Itt olvashat bővebben is erről a felvételről.

Magyar a felvétel nyilvánosságra hozatala után este hatra tüntetést hirdetett a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé, ahonnét az eredeti tervek szerint a Parlament elé vonultak volna át. Végül a rendőrség tiltása miatt a közeli Vértanúk terére vonultak a jelenlévők, miközben a Kossuth tér is megtelt, sokezer ember gyűlt össze.

Magyar a Legfőbb Ügyészség előtt beszélt a közelmúltbeli pedofilbotrányról, a korrupcióról, és arról is, hogy valaki már a nyomozás alatt figyelmeztethette Völner Pál egykori igazságügyi államtitkárt, és hogy Polt Péter legfőbb ügyésznek és helyetteseinek azonnal le kellene mondania. Poltról a tömegnek jellemzően még erősebb kritikája volt, sokan börtönben akarták látni a jelenlegi legfőbb ügyészt.

Tüntetők Polt Pétert kritizáló transzparenssel, március 26-án a Markó utcában.
Tüntetők Polt Pétert kritizáló transzparenssel, március 26-án a Markó utcában.

Magyarék mindenesetre nem hagynák, hogy most se legyen következménye "az elmúlt 30 év legnagyobb politikai és jogi botrányának". Ezért a Völner-Schadl-ügy pártatlan kivizsgálását is követelte, erre viszont Polt Péter vezetésével nem lát esélyt.

A zászlós-fáklyás tömeg ezután átvonult a Vértanúk terére, ahol Magyar arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem kíván foglalkozni azzal, hogy az egyik minisztere belenyúl a nyomozati iratokba.

Magyar megkérdőjelezte minek van igazságszolgáltatás Magyarországon, ha "K. Endre kegyelmet kaphat Magyarországon, és ezt egy református püspök járja ki neki". A politikus szerint ez azért történhet meg, mert az emberek belenyugszanak, hogy semmit nem lehet változtatni, holott ez nem így van.

Magyar arról is beszélt, hogy Balog Zoltán, Rogán Antal és a "maffiaállam" csúcsán lévő Orbán Viktor sem "úszhatja meg" tetteit. Emellett szót emelt a politikai oldalaktól függetlenül szabad, szuverén és európai Magyarországért is. Végül április 6-ra újabb tüntetést hirdetett meg, a Kossuth térre.

A tüntetés a Vértanúk terénél ért véget, ahol Magyar Péter szintén tartott egy beszédet
A tüntetés a Vértanúk terénél ért véget, ahol Magyar Péter szintén tartott egy beszédet

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG