Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar Péter hangfelvétele: Rogánék kihúzatták magukat az ügyészségi iratokból


Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án
Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparti épülete előtt 2024. március 26-án

Alig két perc hosszúságú az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter nyilvánosságra hozott, bizonyítandó az ügyészségen egy hete tett kijelentéseit, egyebek között azt, hogy Rogán Antal és/vagy az emberei belenyúltak a Völner–Schadl-ügy ügyészségi irataiba. A felvételen az hangzik el, hogy Rogánék átnézték az iratokat, kihúzatták belőle magukat, és javasolták az ügyészeknek, hogy mit még kéne kihúzni. Cikkünk frissül.

Az egykori igazságügyi miniszter volt férje egy nappal a hangfelvétel nyilvánosságra hozása előtt arról beszélt egy interjúban, hogy a felvétel 2023 januárjában készült a lakásukon, amikor azt tanácsolta Varga Juditnak, hogy nyújtsa be a lemondását. Magyar Péter állítása szerint Varga Judit erre azt felelete, hogy ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni (ez a mondat nincs rajta a hangfelvételen – a szerk.), és elmesélt pár dolgot.

A felvételen, amelyet a rossz hangminőség miatt feliratozva tettek közzé Magyar Péter Facebook-oldalán, a Schadl–Völner-ügyről beszélget a házaspár, majd az alábbi párbeszéd hangzik el az iratokkal kapcsolatban:

Varga: „Annyi, hogy a Dani menjen át az ügyészségre, és kérdezze meg, hogy milyen…”
Magyar: „Ja, hogy mi van meg?”
Varga: „Mert náluk is van egy példány ezekből.”
Magyar: „És ti nem láttátok, vagy a sajtó meg már látta.”
Varga: „Hát, sőt már valószínűleg odaadták, és elvileg ők ezt anno átnézték.”
Magyar: „Mármint a Rogánék?”
Varga: „Igen, semmi rossz, de…”
Magyar: „De erre mondta a Martonovics Detti, hogy semmi rossz, de kihúzattak dolgokat…”
Varga: „Persze, magukat kihúzatták… A Martonovics Detti…”
Magyar: „Az eredeti doksiban, vagy csak ami megjelent?”
Varga: „Javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be…”
Magyar: „És most azt mondják, hogy a te embered menjen be, és nézze meg, hogy mi van benne, és van-e még bármi, ami lehet benne?”
Varga: „Hát… Igazából az a baj, hogy új dokumentumok is már vannak benne, mert látszik…”

A felvételen említést tesznek Gergőről, vezetéknév nélkül. (Magyar Péter korábban többször utalt arra, hogy baráti kapcsolatban voltak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki ezt egy kormányszóvivői tájékoztatón elismerte, azzal, hogy ez a kapcsolat az utóbbi időkben már nem volt olyan baráti.)

Majd a felvételen 1.29-nél Varga Judit azt mondja: az, hogy megtörténhetett, egyértelműen azt mutatja, hogy „…az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”.

Varga Judit arról is beszél a felvételen, hogy már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak, az ő akkori helyettesének a nyomozásról.

Ehhez kapcsolódóan: Elemző: „A Fidesz őszödi beszéde lehet, ha Magyar Péternek van érdemi hangfelvétele”

Varga Judit: Döbbenet. Magyar Péter tényleg megtette

A volt igazságügyi miniszter, Magyar Péter volt felesége röviddel azután, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra került, hosszú bejegyzésben reagált Facebook-oldalán.

Azt írta, hogy egy olyan ember, aki a házastársáról titokban hangfelvételt készített a közös otthonukban, amit politikai céljai elérése érdekében most felhasznál, nem méltó semmiféle bizalomra. Magyar Péter egyébként az egy nappal korábbi interjúban azt mondta, hogy volt felesége tud arról, hogy létezik a hangfelvétel.

Ezután a posztban azt állítja, hogy rendszeresen kellett elviselnie verbális és fizikai erőszakot a férjétől, és hosszan ír arról, hogyan bántalmazta, megfogalmazása szerint terrorizálta Magyar Péter.

Mint írja, amikor bejelentette válási szándékát, volt férje könyörgött és fogadkozott, „ahogy az elmúlt 16 év során annyiszor tette”, és amikor látta, hogy ezzel nem megy semmire, elkezdett fenyegetőzni. A Varga Judit közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint a most nyilvánosságra hozott hangfelvételnek is ez a kontextusa.

A volt igazságügyi miniszter a felvételen elhangzottak valóságtartalmáról, a Schadl–Völner-ügyről, Rogán Antal szerepéről egy szót sem ír posztjában. Magyarázata szerint Magyar Péter „A sajtóban megjelenő pletykákat felolvasta, és mivel már napok óta terrorizált, azt mondtam, amit hallani akart, hogy minél előbb szabaduljak. Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.”

Varga hozzáteszi: büszke arra, hogy az Orbán-kormány igazságügyi minisztere lehetett, és arra, hogy a Fidesz tagja. „Minden konfliktus és támadás ellenére hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy a hazámat szolgálhattam sok-sok jó ügy érdekében” – olvasható a posztban.

Gulyás Gergely: Sok hűhó semmiért

A Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt az ügyben. Gulyás Gergely politikai ámokfutásról beszélt, amely szerinte úgy foglalható össze, hogy sok hűhó semmiért. Szerinte ez egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vita, amelynek semmi köze a közélethez. „Magyar Péter az új Márki-Zay Péter, annyi csupán a különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét” – mondja a kormány Facebook-oldalára kitett, 26 másodperces videóposztban a Magyar házaspárral egykor baráti kapcsolatot ápoló Gulyás Gergely.

Szerkesztőségünk kérdéseket küldött a hangfelvételen elhangzottakkal kapcsolatban a Miniszterelnökségnek, a Legfőbb Ügyészségnek, az Igazságügyi Minisztériumnak és a Miniszterelnöki Kabinetirodának. Egyelőre csak a Kabinetiroda válaszolt egyetlen mondatot: "A kormány álláspontját Gulyás Gergely miniszter ismertette".

Ki Martonovics Bernadett?

A hangfelvételen elhangzik Martonovics Dettiként Martonovics Bernadett neve, amikor arról van szó, hogy belenyúltak a Völner-Schadl-ügy irataiba. Róla a 444 írta meg, hogy az igazságügyi minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának vezető kormány-főtanácsosaként dolgozott. Pozíciója miatt rendszeres kapcsolatban volt Schadl Györggyel, végrehajtójelölteket is vizsgáztatott.

A Völner–Schadl-ügy

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét 2021 novemberében őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték korrupciós bűncselekmény gyanúja miatt. Schadlt és a feleségét a Liszt Ferenc repülőtéren fogták el a rendőrök. A házaspár azt állította, hogy Dubajba mentek volna nyaralni, azonban a rendőrök szerint Schadl György kaphatott egy fülest, és menekülni akart az országból, ezért lehetett a házaspárnál készpénzben hatmilliónyi euró és dirham. Az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye. A végrehajtói kar elnökét a helyszínen megbilincselték és előállították.

A korrupciós ügynek 22 vádlottja volt. Közülük tízen már az előkészítő üléseken beismerték bűnösségüket, köztük hat korábbi végrehajtó. Ők felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A vád szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel. A vádirat szerint Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl György érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Az ügyészség szerint Schadl György több mint kilencszázmillió forintot szedett be azoktól, akik a segítségével jutottak önálló bírósági végrehajtói kinevezéshez.

Az ügyészség beismerés esetén tíz év börtönt kért Schadl Györgyre és nyolc évet Völner Pálra, emellett kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást, jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, valamint vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig. A vádlottak azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem ismerik el bűnösségüket.

2024 februárjában, két évvel letartóztatása után távozhatott a rácsok mögül Schadl György, akit a bíróság nyomkövetővel a lábán házi őrizetbe helyezett. Völner Pál, a korrupciós ügy másodrendű vádlottja, egykori igazságügyi államtitkár mindvégig szabadlábon védekezhetett.

Tóni, Ádám és Barbara

A sajtónak kiszivárogtatott nyomozati iratokban felbukkant három olyan név, amelyek végül valamiért nem kerültek bele a vádiratba. A Tóni, Ádám és Barbara nevet egy nagy, évtizedes üzlet kapcsán említik, azonban a hatóságok ezt a szálat valamiért nem vizsgálták, pedig egyeznek Rogán Antal legszűkebb körének neveivel. Rogán Antal feleségét, Obrusánszki Barbarát már Rogán Barbarának, a kabinetfőnökét pedig Nagy Ádámnak hívják. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyébként azt mondta, nem ismeri Schadl Györgyöt.

Két évvel ezelőtt Hadházy Ákos feljelentést tett, mert szerinte a rendőrök elfelejtették azt vizsgálni a Schadl-ügyben, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám. 2023 elején azonban Hadházy Ákos közösségimédia-felületén közölte, hogy Polt Péter legfőbb ügyész megírta neki: a nyomozást lezárták, nem állapítottak meg bűncselekményt.

„Polt egyértelművé tette, hogy az »ügyészségben« az úgynevezett nyomozás során nem ébredt fel a gyanú, hogy a korrupt végrehajtó arról beszélgetett a haverjával, hogy a koncessziókért felelős Rogán Antallal, a feleségével és a kabinetfőnökével egyező nevű személyekkel tárgyalt a most átadott koncessziókkal megegyező idejű (35 éves) nagy buliról” – írta akkor Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Bíró-Nagy András: Felborult a Fidesz kampányterve
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:43 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG