Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar vétó a pakliban – Ismét szankciókról tárgyalnak az uniós külügyminiszterek


Josep Borrell az EU–Ukrajna társulási tanács ülését követő sajtótájékoztatón Brüsszelben 2022. szeptember 5-én
Josep Borrell az EU–Ukrajna társulási tanács ülését követő sajtótájékoztatón Brüsszelben 2022. szeptember 5-én

Az európai uniós külügyi tanács hétfői brüsszeli ülésén napirenden lesz az újabb, Oroszországgal és Iránnal szembeni büntetőintézkedések, illetve az ukrajnai fegyverszállítmányok ügye.

Névtelenséget kérő illetékesek ugyanakkor erős bizonytalanságukról számoltak be azt illetően, hogy a magyar kormány nem fogja-e megvétózni némelyik intézkedést a jogállamisági aggályok okán zárolt EU-forrásokkal kapcsolatos viták miatt.

„Elviekben megállapodás van, azonban van egy ki nem mondott probléma – mondta egy bennfentes a magyar vétó lehetőségére utalva. – Ez az a fajta zsaroló diplomácia, amelyet nem szeretnénk látni, de ez van” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Nem Brüsszel, hanem Varsó diktálja a tempót – Már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik az EU

A külügyminiszterek várhatólag újabb szankciókat rendelnek el iráni magánszemélyek és szervezetek ellen a közelmúltbeli demonstrációk vérbe fojtása miatt.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője leszögezte, hogy „nagyon kemény szankciós csomagra” kell készülni, és hangsúlyozta, hogy a közösség mindent meg fog tenni a fiatal nők és a békés tüntetők támogatása érdekében.

Emellett szó lesz a tervezett kilencedik orosz szankciós csomagról is, amelynek keretében csaknem kétszáz személyt és jogi entitást helyeznek feketelistára, erről azonban egyelőre nincs teljes egyetértés. Borrell reményét fejezte ki, hogy hétfőn vagy kedden sikerül tető alá hozni a megegyezést.

A tanácsülésen az ukrajnai fegyverszállítások felpörgetésének témáját is érinteni fogják.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán rulett: előny az EU26-nál Orbánnal szemben

A résztvevők délelőtt a Keleti Partnerség országait – Azerbajdzsánt, Georgiát, Moldovát, Örményországot és Ukrajnát – képviselő kollégáikkal is tárgyalni fognak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG