Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarok újabb csoportját menekítették ki Kazahsztánból


Tiltakozók állnak körbe egy lángoló rendőrautót a kazah fővárosban, Almatiban 2022. január 5-én
Tiltakozók állnak körbe egy lángoló rendőrautót a kazah fővárosban, Almatiban 2022. január 5-én

A magyar külügy tájékoztatása szerint orosz segítséggel hoztak ki Almatiból hat magyart és a családtagjaikat. Egy hetedik, kettős állampolgárnak is felajánlották ugyanezt, de ő nem élt a lehetőséggel. Mintegy száz magyar van a forrongó közép-ázsiai országban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a külügy közösségi oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy tizenkét személy kért segítségét, közülük ötöt már múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból. Így heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

Szijjártó Péter egy nappal korábban telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akivel megállapodtak, hogy az érintett magyarok és családtagjaik is felszállhatnak majd az orosz evakuációs járatra Almati kereskedelmi forgalom előtt lezárt repülőterén.

Velük Moszkva közelében landol az orosz evakuációs gép, onnan a magyar nagykövetség munkatársai átszállítják őket egy másik légikikötőbe, és oda fog értük menni a magyar honvédség gépe, várhatóan késő este érkeznek Budapestre.

A magyar külügy tudomása szerint mintegy száz magyar van Kazahsztánban, közülük nyolcvan egy nagy energetikai cég alkalmazottai. Őket a hét folyamán váltanák le. Ha segítséget kérnek, megkapják, folyamatos a kapcsolat velük már a tüntetések kirobbanása óta.

Mint arról a Szabad Európa is több cikkben beszámolt, Kazahsztánban az üzemanyagár-emelés elleni tüntetések több mint egy hete kezdődtek, majd kiszélesedett a tiltakozás, a tüntetők a kazah kormány és a korábbi elnök, a 81 éves Nurszultan Nazarbajev távozását követelik.

A kazah elnök arra utasította a biztonsági erőket, hogy ha kell, lőjék agyon az általa terroristáknak és banditáknak nevezett tüntetőket. Oroszország mintegy 2500 katonát vezényel Kazahsztánba, akik a hivatalos tájékoztatás szerint néhány napig vagy hétig maradnak.

XS
SM
MD
LG