Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon is megjelent az influenzát és a covidot egyesítő flurona


Két, harminc évesnél fiatalabb szervezetében mutatta ki a Neumann Labs az influenza és a koronavírus kettős fertőzését. A hivatalos tájékoztatás szerint Magyarországon az új koronavírus-fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron mutáció a felelős.

Magyarországon 24 óra alatt 2429 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.264.709 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 beteg, velük az elhunytak száma 39.517 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 100.247, kórházban 3335 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 316-an vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumának vizsgálatai alapján, Magyarországon az új fertőzések több mint 11 százalékáért az omikron mutáció a felelős.

Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője, aki az elmúlt hónapokban járványelemző modellt épített, a Portfoliónak küldött elemzésében viszont arról írt, hogy számításai szerint jelenleg az esetek 25-30 százalékát okozhatja az új variáns, ami azt jelenti, hogy az 5. járványhullám kezdetén járunk.

Januárban is folytatja a kormány az oltási akciókat, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra. Ezen a héten január 6. csütörtök és 8. szombat között lesz újabb oltási akció. Azt is bejelentették, hogy megérkezett a Pfizer második a gyermekek oltásához való vakcinaszállítmánya.

Magyarországon is megjelent a flurona

Az első magyar omikron-megbetegedést azonosító Neumann Labs közleményben tudatta, hogy két, 30 évesnél fiatalabb betegnél is kimutatták a koronavírus és az influenza kettős fertőzését, amit először Izraelben azonosítottak virológusok pár napja.

Nyíri Miklós, a laboratórium vezetője a közleményben emlékeztet arra, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre. Szerinte az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is.

A közleményből az is kiderül, hogy ebben a laboratóriumban az omikron-variáns vizsgálatának bevezetése óta összesen 283 esetet azonosítottak a szakemberek.

XS
SM
MD
LG