Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Május közepén már Szlovákiában is olthatnak a Szputnyikkal


Szputnyik V szállítmány érkezik Szlovákiába, 2021. március 1-én
Szputnyik V szállítmány érkezik Szlovákiába, 2021. március 1-én

Szlovákiában továbbra is a Szputnyik V vakcina ügye az egyik legforróbb belpolitikai téma, amelyben a magyar kormánynak, de az oroszoknak is jut egy-egy epizód.

Szlovákiában csütörtökön este hozták nyilvánosságra azt a szerződést, amely szerint az ország 16 millió euró értékben 2 millió adag orosz Szputnyik V vakcinát rendelt. Eddig 200 ezer adag érkezett az országba, de mivel a készítményt Szlovákiában nem sikerült megnyugtatóan bevizsgálni és politikai válság is kialakult a beszerzés nyomán, nem kezdődött meg vele a lakosság oltása.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő csütörtökön este azonban már arról beszélt, május közepén Szlovákiában is elindulhat az orosz vakcinával való oltás. Addigra ugyanis megérkezhetnek a magyarországi laboratóriumi vizsgálatok eredményei, ahová a szlovákiai Szputnyik-szállítmány mintáit bevizsgálás céljából elküldték. Közben azonban az oroszok visszautalták a beszerzés teljes összegét és a szlovákiai raktárakban őrzött első szállítmányból 600 ampullát visszaszállítottak Oroszországba. Moszkva ugyanis attól tart, hogy „rosszándékú emberek” manipulálhatnak a vakcinájukkal, és ezért Oroszországban vizsgálatoknak vetik alá a Szlovákiába küldött szállítmány mintáit.

Titkos beszerzés miatt válság

A szlovákiai Szputnyik V vakcina története március elsején kezdődött, amikor az akkor még miniszterelnök Igor Matovič (OĽaNO) a kassai repülőtéren üdvözölte azokat a katonai szállítógépeket, amelyek az orosz vakcina első 200 ezer adagjával landoltak. Matovič a beszerzést gyakorlatilag titokban, a négypárti, OĽaNO-SaS-Sme rodina-Za ľudí kormányt alkotó koalíciós partnerei tudta nélkül, de a magyar kormány segítségével hajtotta végre. Az SaS által jelölt külügyminiszter, Ivan Korčok Matovič lépésén felháborodva az orosz készítményt a „hibrid háború eszközének” nevezte.

A beszerzés nyomán kormányválság robbant ki, amelynek a témája a Szputnyik-vakcina volt, a fő ellentét pedig az SaS, valamint Matovič között feszült. A válság során aztán a Za ľudí párt is az SaS oldalára állt, és Zuzana Čaputová köztársasági elnök is lemondásra szólította fel Matovičot. Az események következtében Matovičnak távoznia kellett a miniszterelnöki posztról és a pénzügyi tárca vezetését vette át, illetve az OĽaNO kénytelen volt új egészségügyi minisztert jelölni. Ekkor került a kormányfői posztra Eduard Heger, aki korábban a pénzügyi tárcát vezette.

Matovič Budapesten

Heger április elsejei kinevezésével a kormányválság ugyan véget ért, de Matovič és az SaS közötti ellentét megmaradt. Az immáron pénzügyminiszteri tisztségben lévő Matovič április 9-én váratlanul Budapestre utazott, hogy újra a magyar kormány segítségét kérje, hiszen a szlovákiai gyógyszerhatóság nem volt hajlandó engedélyezni a Szputnyik használatát. A hatóság szerint ugyanis az ő laboratóriumaik közel sem rendelkeznek olyan vizsgálati lehetőségekkel, amelyekkel az orosz oltóanyag biztonságosságát vizsgálni lehetne. Egyben hasonló kétségeket fogalmaztak meg a készítmény minőségével kapcsolatban, mint amilyeneket később a brazil gyógyszerhatóság is nyilvánosságra hozott. Matovič egyébként ezért élesen bírálta a szlovák hatóság vezetőjét, akit azonban erre reagálva Čaputová államfő a bizalmáról biztosított. A köztársasági elnök ugyanis helytelenítette, hogy egy politikus, ez esetben Matovič nyomást gyakorol a szakmai intézményekre.

Matovič az április eleji budapesti útját ugyancsak a koalíciós partnerei, így az SaS által jelölt külügyminiszter, Ivan Korčok tudta nélkül készítette elő. A magyar fővárosban aztán a magyar külügyi tárcavezető, Szijjártó Péter (Fidesz) segítséget ígért Matovičnak az orosz vakcina laboratóriumi vizsgálatához, majd pedig a szlovák pénzügyminiszter Orbán Viktor (Fidesz) magyar kormányfővel is találkozott. Az eseményen jelen lévő Gyimesi György (OĽaNO), a pozsonyi parlament magyar nemzetiségű képviselője szerint a magyar miniszterelnökkel egy baráti találkozón vettek részt. Ezért aztán az egészből kihagyták a szlovák diplomáciát, amit Korčok ugyancsak nehezményezett.

Újabb Matovič-Szijjártó találkozó

Csütörtökön aztán Matovič újabb magyarországi útra indult, Gönyű községben találkozott Szijjártóval, ahol egy Szlovákiát és Magyarországot összekötő elektromos távvezetéket adtak át. A pénzügyminiszter nem tagadta, hogy a magyar tárcavezetővel a Szputnyik-vakcináról is tárgyalt, de ez alkalommal több részletet nem árult el. Gyimesi, aki Matovičot erre a magyarországi útjára is elkísérte, arról beszélt, jó lenne, ha Magyarország Szlovákia állampolgárait is oltani kezdené. „Orbán Viktor is azt mondta, május közepére Magyarországon mindenkit beoltanak, aki ezt szeretné. Így aztán megnyitják az oltóközpontokat a külföldön élő magyarok előtt is” – mondta a Denník N szlovák napilapnak a képviselő. Gyimesi hozzátette, szerinte jó lenne, ha Magyarország elkezdené oltani Szlovákia polgárait tekintet nélkül azok nemzetiségére. Erről azonban végül nem egyeztetett Szijjártóval.

Érkeznek az eredmények

Matovič második magyarországi látogatásának napján futott be a hír, mi szerint a magyar laboratórium vizsgálatának első eredményei már meg is érkezhettek a szlovákiai egészségügyi minisztériumhoz. Gyimesi szerint napokon belül megérkezik az összes szükséges eredmény. A szlovák miniszterelnök, Heger ezzel kapcsolatban azt mondta, amint a magyar laboratórium eredményei befutnak, Szlovákiában is elkezdenek oltani az orosz vakcinával. A Moszkva által visszakért 600 ampullának a bevizsgálása azonban egy hónapig tart majd, de Heger arra utalt, ennek nem kellene elodáznia a Szputnyik V vakcina szlovákiai alkalmazását.

A miniszterelnök arról is beszélt, nagyon sok szlovák állampolgár kifejezetten az orosz vakcinával akarja magát beoltatni. Ezt alátámasztja egyébként a GLOBSEC elemzőközpontnak a balti államokban, a V4 országaiban, valamint Ausztriában, Bulgáriában és Romániában végzett kutatása is. Eszerint Szlovákia toronymagasan vezet az orosz Szputnyik V vakcina híveinek arányát tekintve. A szlovákiai lakosság 15 százaléka kifejezetten ezzel a vakcinával oltatná be magát. A következő a sorban Lettország (10%), Észtország (6%), Bulgária (7%), és csak ezt követően jön Magyarország, ahol a lakosság 4 százaléka adatná be magának az orosz készítményt.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG