Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szputnyik-ügyben Orbán Viktor lett a leváltott szlovák kormányfő szövetségese


Igor Matovic leköszönő miniszterelnök sajtótájékoztatója a pozsonyi elnöki palotában 2021. március 30-án
Igor Matovic leköszönő miniszterelnök sajtótájékoztatója a pozsonyi elnöki palotában 2021. március 30-án

Igor Matovič (OĽaNO) korábbi szlovák miniszterelnök, aki most a pozsonyi pénzügyminisztériumot vezeti, először Moszkvában járt, hogy a Szputnyik V-vakcináról tárgyaljon, másnap pedig Budapestre látogatott, hogy az orosz vakcina szlovákiai engedélyezéséhez a magyar kormány segítségét kérje.

Szlovákiában március elsején az akkor még miniszterelnök Matovič a kassai reptéren üdvözölte a szlovák légierő szállítógépét, amely az orosz Szputnyik V-vakcina első 200 ezer adagjával érkezett az országba. A kormányfő ezt gyakorlatilag partizánakcióként, az OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí négypárti kormány másik három szereplőjének tudta nélkül hajtotta végre. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) által jelölt külügyminiszter, a karrierdiplomata Ivan Korčok az orosz vakcinát a hibrid háború eszközének minősítette, és élesen bírálta a kormányfőt a szállítmány üdvözléséért. Az SaS, majd a Za ľudí is a miniszterelnök távozását követelte. Matovič lépése így megadta a szikrát a kormányválság kirobbanásához, amely miatt végül kénytelen volt távozni a miniszterelnöki székből.

A pozíciót párttársának, Eduard Heger addigi pénzügyminiszternek engedte át, míg ő maga a pénzügyi tárca vezetését vette át. A helycserén kívül Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszternek kellett még távoznia, a tárca vezetője Vladimír Lengvarský dandártábornok lett.

Pozsony szerint Szlovákia másik Szputnyikot kapott

Az orosz vakcina azonban hat héten át a szlovákiai raktárakban pihent, nem kezdték meg vele az oltást. A szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) ugyanis nem engedélyezte a használatát, hiszen az orosz forgalmazó nem küldte meg a készítmény vizsgálatához szükséges dokumentáció 80 százalékát. A szlovák hatóság többször is kérte az orosz féltől a dokumentációt. Még az orosz vakcinával már egy ideje oltó Magyarországot is megkeresték azzal a kéréssel, adják át a szükséges dokumentumokat, de a magyar szervek ezt, a szerződésben foglalt titoktartási kötelezettségükre hivatkozva, megtagadták.

Szputnyik-diplomácia: külföldre jut, belföldre kevésbé
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00

A szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal egy dolgot azonban meg tudott állapítani: a Szlovákiába leszállított oltóanyag nem azonos azzal, amit más országok kaptak és azzal sem, amit a The Lancet nevű tudományos szaklapban publikált kutatásban vizsgáltak.

Április nyolcadikán a Szputnyik V-vakcina orosz forgalmazója, a Russian Direct Investment Fund (RDIF) váratlanul bejelentette, szerinte Szlovákia megsértette az oltóanyagról kötött szerződést, így kéri vissza a már leszállított 200 ezer adagot. A forgalmazó szerint a szerződésszegés abban áll, hogy a szlovák gyógyszerhatóság egy nemzetközileg nem akkreditált laboratóriumot, a Szlovák Tudományos Akadémia egyik intézetét is bevonta a vizsgálatba. Russian Direct Investment Fund a szlovák hivataloknak a vakcinájukról tett állítását dezinformációnak minősítette.

Az orosz bejelentés után néhány órával kiderült, Matovič a szlovák kormány különgépével Moszkvába tart, hogy a Szputnyik V-vakcináról tárgyaljon. Az útról az SaS-es külügyminiszter csak úgy szerzett tudomást, hogy azt a moszkvai szlovák nagykövet jelentette neki. Arról, hogy mi történt az orosz fővárosban, Matovič a visszatérése után, április kilencedikén délelőtt tartott sajtótájékoztatóján sem számolt be részletesen. Annyit közölt, Moszkvában sikerrel járt, és bejelentette még aznap Budapestre utazik, hogy a magyar kormánnyal és kormányfővel, Orbán Viktorral a vakcinákról tárgyaljon.

A pénzügyminiszteri tisztségben lévő Matovič április kilencedikén délután már Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót, ahol a magyar tárcavezető bejelentette, Szlovákia azt kérte Magyarországtól, segítsen az Oroszországból érkező oltóanyag bevizsgálásában, aminek Magyarország szívesen eleget tesz. Matovič ugyanis azt kérte a magyar kormánytól, az orosz vakcinát a magyarországi akkreditált laboratóriumokban vizsgálják be, Szlovákiában ugyanis nincs ilyen intézmény.

Kora este aztán Matovič és Orbán Viktor közös videóüzenetet tett közzé, ebben a magyar miniszterelnök a barátjának nevezi a szlovák politikust és közölte, hogy több órán át tárgyaltak.

„Mindkét országot gyötri a koronavírus-járvány. Csak az oltás segíthet. Minél több a vakcinánk, annál nagyobb az esélyünk a sikerre. Bármilyen nagy legyen is a probléma, akár Szlovákiában, akár Magyarországon, jó szomszédok akarunk maradni. Magyarország kész segíteni Szlovákiának, és biztos vagyok benne, hogy ha szükség lenne rá, Szlovákia viszonozná ezt a segítséget. Minden jót kívánok minden szlovák állampolgárnak" – mondta Orbán a találkozó után.

Matovič nagyra értékelte és megköszönte a felajánlott segítséget. „Van Magyarországon egy csúcsszínvonalú laboratórium, ahol bevizsgálják nekünk a Szputnyikot, és így életeket menthetünk meg Szlovákiában" - mondta. A volt kormányfő arról is beszélt, Orbánnal is megállapodott abban, hogy a szlovák Szputnyik V-vakcinaszállítmányt a magyarországi laboratóriumokban fogják bevizsgálni.

Matovič folyamatosan bírálta a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatalt, amely szerinte a nem akkreditált laboratórium bevonásával óriási reputációs károkat okozott az orosz forgalmazónak. Zuzana Baťová a gyógyszerfelügyelet vezetője azonban úgy nyilatkozott, több tucat akkreditált intézményt is megszólítottak, de a leterheltség miatt azok nem tudták vállalni a feladatot. Baťová elmondta, a szóban forgó magyarországi akkreditált laboratóriumokat háromszor keresték meg, hogy vizsgálják be a Szlovákiába leszállított orosz vakcinát, de a magyar intézmények mindháromszor elutasították azzal, hogy nem bejegyzett oltóanyagokat nem vizsgálnak.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG