Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maláj gép lelövése: Putyin hagyhatta jóvá a rakéták átadását a szeparatistáknak 


A roncsok egy darabja a Malaysia Airlines MH17-es járata lezuhanásának helyszínén, Hrabove (Grabovo) falu közelében, a Donyecki területen 2014. július 21-én
A roncsok egy darabja a Malaysia Airlines MH17-es járata lezuhanásának helyszínén, Hrabove (Grabovo) falu közelében, a Donyecki területen 2014. július 21-én

„Határozott jelek” utalnak arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá a nehéz légvédelmi fegyverek szállítását az ukrajnai szeparatistáknak, akik 2014-ben orosz rakétával lelőtték a Malaysia Airlines MH17-es járatát, 298 ember halálát okozva – közölte a nemzetközi nyomozó csoport szerdán.

Hozzátették: nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy újabb büntetőeljárást indítsanak, és felfüggesztették a régóta tartó vizsgálatot.

Oroszország mindig is tagadta, hogy köze lenne a járat 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett történt lelövéséhez, és nem volt hajlandó együttműködni a nemzetközi nyomozókkal.

A holland ügyészek a nyomozás eredményeinek összefoglalójában azt mondták, hogy „határozott jelek utalnak arra, hogy az orosz elnök döntött a Buk rakétarendszer szállításáról” az ukrajnai szakadároknak. Az MH17-es járat lelövéséhez Buk rendszert használtak.

Digna van Boetzelaer holland ügyész azt mondta, hogy orosz együttműködés nélkül „a nyomozás mostanra elérte a határait. Minden nyomot kivizsgáltunk.”

Ehhez kapcsolódóan: Holland bíróság: Orosz gyártmányú rakétával lőtték le a maláj utasszállítót

A bejelentés csaknem három hónappal azután történt, hogy egy holland bíróság elítélt két orosz és egy ukrán lázadót a gép lelövésében játszott szerepe miatt. Egy oroszt a bíróság felmentett.

A gyanúsítottak egyike sem jelent meg a tárgyaláson, és nem lehet tudni, hogy a három, többrendbeli gyilkosságban bűnösnek talált férfi letölti-e valaha a büntetését.

Az ítéleteket és a bíróság megállapítását, hogy a Buk föld-levegő rakéta orosz katonai bázisról származik, egyértelmű bizonyítéknak tekintették arra, hogy Moszkvának szerepe volt a tragédiában. Oroszország mindig is tagadta a felelősségét. Az orosz külügyminisztérium novemberben azzal vádolta a bíróságot, hogy meghajolt a holland politikusok, ügyészek és a hírmédia nyomása előtt.

Korábbi cikkünk a témában: A bírók is átvizsgálták a maláj gép roncsait

A novemberi bírósági ítéletek azonban úgy vélték, hogy Moszkva 2014-ben teljesen ellenőrzése alatt tartotta az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaságot, a kelet-ukrajnai szakadár területet, ahonnan a rakétát kilőtték. A Buk rakétarendszer az orosz hadsereg 53. légvédelmi rakétadandárjából származott, amely Kurszk városában állomásozik.

A közös nyomozó csoport holland, ausztrál, malajziai, belga és ukrán szakértőkből áll. Az áldozatok többsége holland volt. A csoport folytatta a vizsgálatot a gépet eltaláló rakétarendszer személyzetének felkutatására és azoknak a személyeknek a felderítésére, akik a légvédelmi fegyver telepítését elrendelték Ukrajnában.

A Hollandiában zajló büntetőper mellett a holland és az ukrán kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságán is perli Oroszországot az MH17-es járat lezuhanásában játszott szerepe miatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG