Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már a repülőtéren letartóztathatják az orosz hatósagok Navalnijt


Alekszej Navalnij Németországban egy dátum nélkül közreadott képen.
Alekszej Navalnij Németországban egy dátum nélkül közreadott képen.

Közel fél év után visszatér Oroszországba a megmérgezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij. Az orosz hatóságok egy 2014-es ügy miatt vennék őrizetbe a Putyinnal szemben kritikus politikust, mivel szerintük megsértette a felfüggesztett szabadságvesztés feltételeit.

Oroszország szövetségi büntetés-végrehajtása (FSZIN) bejelentette, hogy keresik a lehetőségét Alekszej Navalnij Kreml-kritikus orosz ellenzéki politikus letartóztatásának. Kevesebb mint 24 órával azután, hogy a 44 éves ellenzéki aktivista bejelentette, hogy a hétvégén visszatér Oroszországba, az orosz hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene. Arra hivatkozva, hogy Navalnij megszegte a felfüggesztett büntetésének a feltételeit.

Már a repülőtéren őrizetbe vehetik

Navalnij – akit Németországba menekítettek, miután augusztus 20-án egy szibériai útja közben megmérgezték – azt mondta, hogy január 17-én hazatér, annak ellenére, hogy az FSZIN kérvényezte a bíróságon, hogy változtassák letöltendőre az aktivista büntetését. Navalnijra három és fél év börtön is várhat.

Az orosz büntetés-végrehajtás azt mondta, hogy „kötelezve vannak arra, hogy mindent elkövessenek” Navalnij letartóztatására. A férfit még 2014-ben ítélték felfüggesztett börtönre, ezt az ítéletet változtathatja most a bíróság letöltendőre. Navalnijt sikkasztásért ítélték el – szerinte politikai okokból –, a büntetése december 30-án járt le.

„Nem mondanám, hogy várjuk [hogy letartóztassák Navalnijt], de lehet hogy már a repülőtéren őrizetbe veszik” – mondta Vadim Kobzev, Navalnij ügyvédje január 14-án, még az FSZIN közleménye előtt.

A hivatalos bírósági dokumentumok szerint azért kezdeményezték a letöltendő börtönt, mivel az árintett „nem teljesítette a szükséges feltételeket, nem fizette meg a kiszabott bírságot, vagy újabb bűncselekményt követett el”.

Hónapok óta Németországban lábadozik

Alekszej Navalnij, az orosz kormánnyal szemben kritikus politikus, tavaly augusztus végén került Oroszországban kórházba, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Nem sokkal ezután Németországba menekítették, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az orosz kormány mérgezte meg őt.

Az eset óta több független laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzéki politikust egy, a novicsok-méregcsaládba tartozó idegméreggel mérgezték meg. A novicsokot még a Szovjetunióban fejlesztették ki, és több olyan korábbi merényletnél is kimutatták a jelenlétét, amelyeket a feltételezések szerint az orosz titkosszolgálat követhetett el. Tavaly november végén az Európai Unió és az Egyesült Királyság hat vezető orosz tisztségviselő és egy állami laboratórium ellen vezetett be szankciókat.

Alekszej Navalnij szerint Vlagyimir Putyin rendelte el a merényletet, Oroszország viszont azt is tagadja, hogy tényleg megmérgezték volna, szerintük nem volt méreg a férfi szervezetében.

Az FSZIN a múlt hónapban jelentette be, hogy követelik Navalnij azonnali hazatérését, mivel szerintük megsértette a felfüggesztett büntetés feltételeit. Az Európai Emberi Jogi Bíróság 2017-ban úgy ítélte meg, hogy a 2014-es ügyben az orosz bíróságok megsértették Navalnij fair tárgyaláshoz való jogát.

Készült a Reuters és a Meduza tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG