Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öt hónappal a mérgezés után Navalnij azt mondja visszatér Oroszországba


Alekszej Navalnij
Alekszej Navalnij

Alekszej Navalnij azt mondja, hogy a hétvégén visszatér Oroszországba. A Kreml nyílt kritikusa majdnem öt hónapot töltött Németországban, ahol életmentő kezelést kapott miután megmérgezték.

„A kérdés, hogy visszatérjek-e, sosem merült fel, hiszen nem magamtól jöttem el. Németországba kerültem sürgősségi osztályra. Január 17-én, vasárnap hazatérek egy »győzelmi« repülőjárattal” – írta egy szerdai tweetben.

Navalnij egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton lett rosszul tavaly augusztus 20-án. Először egy szibériai kórházban látták el, ahol mesterséges kómában tartották. Innen szállították át egy világszínvonalú német kórházba.

A nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) három különböző országban elvégzett labortesztek alapján megállapította, hogy Navalnijt a Novicsok nevű idegméreg egyik fajtájával mérgezték meg. Emiatt az Európai Unió szankciókkal sújtott hat orosz tisztviselőt és egy állami kutatóintézetet.

Az orosz hatóságok azonban azt állítják, hogy Németországba szállítása előtt nem találták mérgezés nyomát Navalnij testében. Egyúttal megtagadták, hogy bűnügyi nyomozást indítsanak az ügyben. Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a mérgezésért.

Múlt hónapban az orosz büntetés-végrehajtás ultimátumot adott Navalnijnak: vagy azonnal visszatér Németországból, vagy börtön vár rá. Azt mondták, ha nem jelentkezik, akkor megsérti a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit, ezért a későbbiekben akár letöltendőre is módosíthatják a 2014-ben, csalás miatt meghozott ítéletet.

Alekszej Navalnijt 2014-ben 3 és fél évre ítélték el, felfüggesztettet kapott, melynek próbaideje december 30-án járt le.

Navalnij akkor azt mondta, hogy egy előre be nem jelentett időpontban fog visszatérni, a szolgálat követelése pedig a kormány beismerése, hogy megmérgezték.

Január 12-én kedden Navalnij azt közölte, hogy az orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat (FSIN) azt kérte egy orosz bíróságtól, változtassák letöltendőre a felfüggesztett börtönbüntetését.

„Putyin annyira bedühödött, hogy túléltem a mérgezést, hogy utasította a FSIN-t, hogy az kérje a felfüggesztett büntetésem letöltendőre módosítását. Dacára, hogy az lejárt december 30-án"írta Twitteren. A bejegyzéshez csatolt képen látszik is a moszkvai bíróságnak benyújtott dokumentum.

A moszkvai szimonovi körzeti bíróság adatai alapján az eljárást január 11-én indították el. A hivatalos indoklás szerint "a megszabott kötelezettségek teljesítésének vagy kártérítés kifizetésének elmulasztása vagy más bűncselekmény elkövetése miatt" indult az új eljárás.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG