Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már csak egy oltás van, amellyel nem utazhatnak Angliába a magyarok


A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a Hungaropharma budapesti logisztikai központjában 2021. március 8-án
A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a Hungaropharma budapesti logisztikai központjában 2021. március 8-án

Már csak egy olyan vakcina marad, amellyel hiába oltattuk be magunkat, mégsem mehetünk macera nélkül Nagy-Britanniába. A Sinopharmra rábólintottak Londonban, így csak az nem utazhat szabadon az Egyesült Királyságba a magyarok közül, akinek Szputnyikja van, vagy semmilyen teljes oltása nincs.

Az Egyesült Királyságban elfogadták a WHO vészhelyzeti listáján szereplő vakcinákat, így a Sinopharmot is. Igaz, nem azonnal, csak a hónap harmadik harmadától, november 22-től.

A brit kormányzat hivatalos oldalán azt írják: hogy mit kell tennie, ha Angliába utazik, attól függ, hogy teljes mértékben beoltottnak minősül-e, vagy sem. Ehhez pedig rendelkeznie kell a teljes oltás igazolásával a jóváhagyott vakcinák közül.

A jóváhagyott oltóanyagok, amelyekből a teljes dózist, vagyis a többnyire két oltást meg kellett kapniuk az utazóknak legkésőbb 14 nappal az Angliába érkezés előtt, eddig a következők voltak:

  • Oxford/AstraZeneca,
  • Pfizer–BioNTech,
  • Moderna,
  • Janssen.

Ezekhez csatlakoznak november 22. hajnali 4 órától a WHO által vészhelyzeti használatra elfogadott

  • Sinovac,
  • Sinopharm Peking,
  • Covaxin.

Az utolsó dózis beadásának napja nem számít bele a megkövetelt 14 napba.

Továbbra is utazhat Angliába az is, aki nem minősül teljes körűen beoltottnak – neki azonban más szabályokat kell betartania. Ugyancsak más szabályok vonatkoznak arra, aki az elmúlt tíz napban vörös listás országban vagy területen tartózkodott. Az utóbbiak esetében előfordulhat, hogy nem léphetnek be Angliába – írja a brit kormány hivatalos oldala.

XS
SM
MD
LG