Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már nem Ács Rezső Szekszárd polgármestere


A szekszárdi városháza
A szekszárdi városháza

Évek óta a beszédkészséget érintő és mozgásszervi panaszokat okozó súlyos idegrendszeri betegségben szenved Szekszárd fideszes polgármestere. Május végén lemondatta a szekszárdi közgyűlés, de nem lehetett azonnal érvényesnek tekinteni a döntést. A polgármester közben pert indított, a kormányhivatal pedig határozatot hozott, amely szerint Szekszárdnak jelenleg nincs polgármestere.

Május végén mondatta le a szekszárdi közgyűlés a tolnai megyeszékhely fideszes polgármesterét, Ács Rezsőt. Ehhez az ellenzékieknek és a fideszeseknek együtt kellett szavazniuk. Csakhogy Ács lépése miatt nem lehetett azonnal érvényesnek tekinteni a döntést, mert pert indított, és egy szokatlanul éles közösségi médiás posztban – neveket külön nem említve – durván kikelt helyi fideszes politikusok ellen.

Az illetékes kormányhivatal nemrég határozatban erősítette meg a korábbi közgyűlési döntést Ács lemondatásáról, így Szekszárdnak jelenleg nincs polgármestere.

Nem az egészségügyi állapota miatt mondatták le

A szekszárdi polgármesterről a 2019 őszi választás után derült ki, hogy beszédkészséget érintő és mozgásszervi panaszokat okozó súlyos és egyelőre gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenved. (Lemondatása azonban nem egészségügyi állapota miatt történt.)

Ezzel kapcsolatban korábban komoly ellentét feszült a helyi ellenzék, a választást gyakorlatilag megnyerő – majd a többséget végül egy kilépéssel elbukó – ellenzéki szövetség és a helyi fideszesek és KDNP-sek között. A kormánypártiak ugyanis sokáig tartották azt a véleményüket, hogy Ács ugyan beteg, de feladatait ellátja, emiatt embertelenség megkérdőjelezni az alkalmasságát. Az ellenzék bírálta Ács Rezső munkáját, azt hangsúlyozva, hogy bár együttéreznek a beteggel, sajnálják, de Szekszárd érdekében az lenne a legjobb, ha lemondana, mert láthatóan nem haladnak előre a városházi ügyek.

Az ellenzéket vezető Bomba Gábor és az Éljen Szekszárd- (ÉSZ) frakció tagjai szerint nagy részben Ácsnak róható fel, hogy Szekszárd a Modern Városok Programból több tízmilliárd forint, elviekben a tolnai megyeszékhely részére rendelkezésre álló forrást elbukott, nem tudott lehívni.

Egy KDNP-közeli alpolgármester-jelölt

Néhány hónapja megváltozott a helyzet, helyi forrásaink szerint egyértelműen azért, mert Ács és még néhányan igyekeztek külsős alpolgármesteri megbízást adni egy KDNP-közeli személynek, akit azonban nemcsak az ellenzékiek, de a helyi fideszesek sem akartak a testület közelében látni. Forrásaink szerint utóbbiak azért sem, mert ők is lehetségesnek tartották, hogy Ács nem akarta, hogy 2024-ben ne a szekszárdi fideszes erős ember és országgyűlési képviselő, egykori polgármester, Horváth István köreihez köthető polgármesterjelöltje legyen a Fidesznek. Nem sokkal később szavazott arról a szekszárdi közgyűlés többsége – azaz ellenzékiek és kormánypártiak is –, hogy Ács Rezsőt felmentik.

Az ok azonban nem a polgármester betegsége volt, hanem az, hogy kiderült: Ács Rezsőnek van más, ráadásul elviekben és papíron a polgármesteri tevékenységével összeférhetetlen munkája. A regionális vízmű egy tanácsadó testületét vezeti évek óta havi háromszázezer forintos megbízási díjért.

Ehhez kapcsolódóan: Szekszárd megszenvedte a polgármester és az ellenzék viaskodását

Összeférhetetlen pozíció

Az ellenzékiek állítják: korábban nem tudtak arról, hogy van más keresőtevékenysége is Ács Rezsőnek, az elmúlt időszakban azonban tudomásukra jutott. Márpedig erre hivatkozva, minősített döntéssel tudtak határozni arról, hogy lemondatják a másik munkája miatt. Ez történt meg május 25-én a közgyűlési ülésen, csakhogy – mint arra emlékeztet is mai, friss Facebook-bejegyzésében az ellenzéki Bomba Gábor – Ácsnak gyakorlatilag volt lehetősége polgármesterként vétózva megsemmisíteni a döntést, és újra napirendre tűzetni. Ez meg is történt, és a szekszárdi közgyűlési többség másodszor is megszavazta a visszahívását.

„Ács Rezső polgármester a megismételt döntést megpróbálta újból felfüggeszteni, azonban a Tolna Vármegyei Kormányhivataltól kapott tájékoztatás alapján a törvény ugyanazon ügyben csak egy alkalommal teszi lehetővé a polgármester számára, hogy kezdeményezze az újbóli tárgyalást” – írja bejegyzésében Bomba Gábor.

Az alpolgármester vezeti a várost – Ács már csak ügyfélként mehet a városházára

A törvény rendelkezése értelmében Ács Rezső polgármesteri tisztsége az összeférhetetlenségi ok megállapítását követő nap, azaz 2023. május 26. napján megszűnt – derül ki Bomba közleményéből. A május végi közgyűlési határozatban foglaltak érvényre juttatására és végrehajtására Máté Péter (Fidesz) és Bomba Gábor (ÉSZ) frakcióvezetőt, bizottsági elnököt jelölte ki. Az elnökök a polgármester összeférhetetlenségét kimondó, május végi közgyűlési határozat végrehajtása érdekében június 21-én hozott intézkedésekről tájékoztatták Ács Rezső polgármestert és a polgármesteri hivatal valamennyi munkatársát. Úgy tudjuk, Ács Rezsőtől már a hivatali belépőkártyákat is elvették, a szolgálati autót és telefonját is leadta.

A polgármester jogkörébe tartozó feladatokat jelenleg a szekszárdi önkormányzat alpolgármestere, Gyurkovics János (Fidesz) látja el. Ács Rezső polgármesteri tisztsége megszűnését követően kizárólag állampolgári ügyek intézésére, ügyfélfogadási időben, ügyfélként látogathatja a hivatalt. A nemrég módosított szabályok, a helyben csak lex Szekszárdként emlegetett változtatás miatt időközi polgármester-választást már nem fognak tudni kiírni akkor sem, ha Ácsnak a bíróságon sem sikerül megvédenie álláspontját, és nem helyezik vissza hivatalába. Másfél évig tehát valószínűleg Gyurkovics alpolgármester vezetheti Szekszárdot.

Júliusra várható az első tárgyalás

Ács Rezső nem tagadta, hogy polgármesteri tisztsége mellett valóban volt egy másik megbízása is, amiért rendszeres díjazásban részesült, de álláspontja szerint az összeegyeztethető polgármesteri tevékenységével. Úgy tudjuk, a perben, amelynek első tárgyalását előreláthatóan már júliusban megtartják, várhatóan Pécsett, arra hivatkozhatnak majd Ács és védői, hogy tudományos jellegű munkát végzett, amelyre hivatkozva jogszerűen nem állíthatták volna fel. Amúgy Ács a közgyűlési döntés után azt is leírta, hogy ha mégis összeférhetetlen, ő szeretné eldönteni, melyik tisztségről kíván lemondani.

Ács bírálta a helyi fideszeseket

Tudni kell, hogy Ács Rezső ugyan fideszes polgármester, ráadásul az előző ciklusban is ő vezette a várost, és évtizedek óta a helyi politikai élet és a közgyűlés szereplője, az új testületben nem volt tagja a Fidesz-frakciónak. Az is hírlett, hogy ha nem is ellenséges, de semmiképpen sem zökkenőmentes a kapcsolata a tolnai megyeszékhely korábbi polgármesterével, a város és térsége fideszes országgyűlési képviselőjével, Horváth Istvánnal. A fent már említett sikertelen alpolgármesteri kinevezési kísérlet után Ács a közösségi médiában szólalt meg április végén, egy viszonylag hosszú és éles posztban bírálva magát az akaratával szembemenő döntést, egyben a helyi ellenzéket és a fideszeseket.

Babos Attila írása.
  • 16x9 Image

    szabadpecs.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Szabad Pécs egy 2017 tavaszán alapított, független vidéki közéleti-politikai online újság. A kezdetektől magánkézben van, nem kötődik politikai pártokhoz, politikai szereplőkhöz, befektetőkhöz, a működést olvasói támogatásokból, szakmai pályázati forrásokból és kis részben hirdetésekből fedezi. Az elsősorban Pécs és Baranya közéleti és politikai híreivel foglalkozó hírportál igyekszik a régió, Dél-Dunántúl, Baranyán túl elsősorban Szekszárd és Tolna megye legfontosabb közéleti-politikai történéseiről is beszámolni. 

XS
SM
MD
LG