Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szekszárd megszenvedte a polgármester és az ellenzék viaskodását


Szekszárd megszenvedte a polgármester és az ellenzék viaskodását.
Szekszárd megszenvedte a polgármester és az ellenzék viaskodását.

Áruló vagy lelkiismereti alapon szavazó képviselő a szekszárdi közgyűlésben a mérleg nyelvét megtestesítő Zaják Rita? Meddig maradhat hivatalában a város fideszes polgármestere? Fejlődhet-e a stabil vezetés nélkül sodródó Szekszárd?

A 2019-es helyhatósági választáson az ellenzéki összefogás nyert Szekszárdon, a várost 2014 óta vezető fideszes polgármester, Ács Rezső viszont megőrizte posztját. A testületbe az ellenzéki erőket integráló Éljen Szekszárd (ÉSZ) nyolc, a kormánypártok hét képviselőt juttattak be. A győztes oldalon azonban néhány hét után feszültséget keltett az, hogy az ÉSZ-t irányító vállalkozó, Bomba Gábor és az ellenzéki frakció meghatározónak látszó személyisége, Zaják Rita nem jött ki egymással. A főállásban középiskolai tanárként dolgozó Zaják 2010-ben az LMP színeiben listáról, 2014-ben pedig a baloldali pártok támogatásával egyéni körzetét nyerve jutott a közgyűlésbe, s ott a Fidesz módszereit bíráló ellenzékiként hallatta hangját. Azt gondolta, hogy véleménye megkerülhetetlen lesz a városirányításra lehetőséget kapó ellenzéki frakcióban (még az alpolgármesteri posztban is reménykedett), ám azt érezte, hogy mellékszerepet szántak neki.

Meddő viták, lelassult fejlesztések

Az ÉSZ-frakcióból kiszivárgott információk alapján van, aki szerint Zaják túlbecsülte saját fontosságát, mások viszont úgy látják, Bomba ragaszkodott ahhoz, hogy a kardinális kérdésekben övé és tanácsadóié legyen a döntő szó. Az ellenzék sikeréért anyagilag is áldozó vállalkozó határozottan fogta össze csapatát, és rosszul élte meg, ha Zaják kibeszélt.

Eleinte kevesen hallottak a Bomba–Zaják-konfliktusról, azt viszont 2020 tavaszán észlelték a szekszárdiak, hogy a városban kettős hatalom van. Az ÉSZ-frakció sűrűn meddő vitába bonyolódott a fideszes polgármesterrel. Tudni kell, hogy Szekszárdon a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus közösségi támogatást élvező fejlesztései lassan haladtak. Míg a megyei jogú városok megvalósították a tervezett beruházások 45 százalékát 2020-ig, addig Szekszárdon ez az arány alig haladta meg a tíz százalékot. A fejlesztések húsz-harminc hónapos csúszásban voltak, ez Szekszárd korábbi, kormánypárti vezetésének sara volt. Az ÉSZ nagy lendülettel fogott bele, hogy ledolgozza az elmaradást, ám a városházi gépezet akadozott. Bomba Gábor abban látta ennek okát, hogy Ács Rezső többhetes késéssel hajtotta végre a közgyűlés döntéseit. Szerinte a polgármester ezzel azt akarta üzenni a választóknak, hogy az ellenzék alkalmatlan az irányításra.

Azt 2020-ban a polgármester is elismerte, hogy az önkormányzat beruházásai a fideszes években elmaradtak a tervektől, és azt se cáfolta, hogy 2019-től az ellenzéki többségű közgyűlés által megszavazott ügyekben az ő késedelmes szignója gyakorta meggátolta a gyors végrehajtást. A csúszásokat azzal magyarázta, hogy egyedül maradt, miután öttagú kabinetjét szélnek eresztette az ÉSZ, amire viszont az volt a válasza Bomba Gábornak, hogy a polgármester kommunikációs célokra létrehozott kabinetje nem értett a szakmai munkához, azt a városháza apparátusára kellett bízni.

Leállíttatta a polgármester az önkormányzati cégek átvilágítását

Az ÉSZ és a polgármester közötti együttműködés még nehézkesebbé vált, amikor a pandémia miatti rendkívüli állapot nyomán a város irányítása 2020 márciusától három, majd 2020 novemberétől hét hónapon át a polgármester felségterületévé vált. Az ellenzéki frakció állítása szerint Ács Rezső ezekben a hónapokban kért ugyan a képviselőktől írásos véleményt egy-egy ügyben, ám érdemi, szakmai vita sosem előzte meg a döntéseit. Ráadásul az ellenzék szerette volna átvilágítani az önkormányzat cégeinek és intézményeinek működését, ez el is indult, ám a polgármester a rendkívüli állapot idején leállította. Ács úgy vélte, hogy az átvilágítás politikai cirkusz, és nem hozhat eredményt, így pazarlás fizetni érte. Az ellenzék másképp látta, szerintük a vizsgálatra fordítandó kilencmillió forint eltörpül az önkormányzati cégek százmilliós veszteségéhez képest, ezért súlyos hiba volt leállítani.

Az is dühítette az ÉSZ képviselőit, hogy Ács leváltotta az önkormányzati újság vezetőjét, ez a hetilap volt számukra ugyanis az egyetlen lehetőség a helyi megszólalásra, ahol ugyanakkor a fideszes városatyák is véleményt nyilváníthattak.

Bizalomvesztés, gyanakvás

2020 végén megcsillant a remény, hogy mégis képes lesz együtt dolgozni az ÉSZ-frakció és a polgármester. Ács Rezső – bizalomerősítő lépésként – szerette volna tanácsadónak maga mellé venni Zaják Ritát, aki azt gondolta, képes lesz közvetíteni a szemben álló oldalak között. Csakhogy Bomba Gábor és csapata már nem bízott Zajákban, és nem akarták, hogy a pedagógus elfogadja a polgármester által felkínált posztot. 2021 januárjában Ács mégis tanácsadóvá nevezte ki Zajákot, majd februárban arra is kísérletet tett, hogy alpolgármestert csináljon belőle, ám ezt a kormánypárti frakció és az ÉSZ egyaránt leszavazta.

A szekszárdi Városháza (polgármesteri hivatal) szecessziós épülete a Béla király téren
A szekszárdi Városháza (polgármesteri hivatal) szecessziós épülete a Béla király téren

Akkortól Zaják annyi támadást kapott az ÉSZ oldaláról, hogy márciusban kilépett a frakciójából, és függetlenként folytatta tovább. Az ÉSZ-frakció felszólította őt, hogy adja vissza listán szerzett mandátumát, hadd delegáljanak új tagot a testületbe, mivel többség híján nem tudják megvalósítani azt a programot, amire a 2019-es választáson a szekszárdiak többsége felhatalmazást adott az ellenzéknek. Zaják nem mondott le, és azt ígérte, hogy mindig szakmai meggyőződése alapján fog voksolni a közgyűlésben, sosem szavaz szolgaian a kormánypárti képviselőkkel, hiszen gyűlöli a Fidesz igazságtalan hatalomgyakorlási módszerét.

Zaják Rita az elmúlt évben gyakran a polgármesterrel és a kormánypárti frakcióval egyformán szavazott, ezért az ÉSZ képviselői árulónak látják, és azt feltételezik róla, hogy megvették. Nem a tanácsadói munkáért kapott tiszteletdíjra gondolnak, hiszen abból a férjével három gyermeket nevelő asszony nem él meg, így félállásban továbbra is tanít. A gyanakvók szerint Zaják később kaphat majd valamilyen zsíros állást kormánypárti kapcsolatai révén. Amúgy a tanár néhány kérdésben az ÉSZ mellett is voksolt. A függetlenné váló képviselő arra is hajlandó – árulta el megkeresésünkre –, hogy támogassa a városi cégek átvilágításának újraindítását.

A fideszes képviselők szerint Zaják szavazási hajlandósága nem befolyásolható, emiatt a frakcióban sokan neheztelnek is rá. A frakció vezetője, Máté Péter vállalkozó viszont úgy véli, hogy a képviselő a lelkiismerete szavát követi minden voksoláskor, és ez ellen nincs kifogása.

Az ÉSZ nemcsak Zajákot szeretné lemondatni mandátumáról, hanem egészségi állapota miatt Ács Rezső polgármestert is. Másfél évvel ezelőtt a politikus mozgása koordinálatlanná, beszéde akadozóvá vált. Akkor ő maga beszélt állapotáról a választóknak. Elmondta, hogy nem kíván visszavonulni, mivel szellemi képességeire a betegség nincs hatással.

Mostanra azonban a testületi üléseket már nem az 56 esztendős politikus vezeti le, csak harminc-negyven percig időzik ott, vagy el sem megy. Decemberben a törvény által kötelezően előírt éves közmeghallgatáson sem vett részt.

Terveiről szerettük volna a napokban megkérdezni őt magát, Ács azonban nem akart telefonon válaszolni, azt mondta, beszéljünk személyesen. Egy órával a tervezett találkozó előtt a titkára a beszélgetés elhalasztását kérte, de újabb terminust nem ajánlott.

Szekszárd megszenvedte a polgármester és az ellenzék viaskodását

Ács Rezső továbbra sem kíván lemondani, az ÉSZ-frakció szerint azonban ebben az állapotban kizárt, hogy a polgármester el tudja végezni azt a komplex munkát, amelyet a poszt megkövetel. Az ellenzék nem tudja jogi eszközökkel lemondatni. Az ÉSZ-frakció úgy véli, Ácsot párttársai ösztönzik maradásra, hiszen egy időközi választáson aligha nyerhetne most kormánypárti jelölt a tolnai megyeszékhelyen. A szekszárdiaknak az elmúlt két évben még inkább elegük lett a kormányból, másrészt nincs felépített polgármesterjelöltje a Fidesznek a 31 ezer lelkes városban.

A közügyek iránt fogékony szekszárdiak azt jósolják, hogy Ács a vasárnapi parlamenti választás eredményétől teszi függővé távozását. Ha a Fidesz nyer, ő is marad 2025-ig, ha az ellenzék győz, akkor aligha vállalja tovább a polgármesterséget.

Szekszárd megszenvedte a polgármester és az ellenzék viaskodását. Az elmúlt két évben csak kis mértékben sikerült csökkenteni a fejlesztések 2019 előtti elmaradását. Félő, hogy a megcélzott beruházások egy részét már nem is tudja megvalósítani a város, mivel az öt-hat évvel ezelőtt elnyert pénzek – a felgyorsult infláció miatt – nem fedezik a beruházások forrásigényét.

  • 16x9 Image

    Ungár Tamás

    Ungár Tamás a Szabad Európa pécsi tudósítója. Újságírópályáját a Békés Megyei Népújságnál kezdte 1983-ban, majd a Népszabadság Pécsett élő, dél-dunántúli munkatársa volt 1988-tól 2016-ig, a lap bezárásáig. Azóta nyugdíjas szabadúszóként független lapoknak dolgozik.

XS
SM
MD
LG