Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már nem biztonságos menedék Georgia az ott élő azerbajdzsáni újságíróknak


Azerbajdzsáni aktivisták, újságírók Tbilisziben
Azerbajdzsáni aktivisták, újságírók Tbilisziben

Azok az újságírók, akik Georgiába menekültek a kormány zaklatása elől Azerbajdzsánból, most úgy találják, hogy menedékük nem olyan biztonságos, mint remélték. Sokukat még új otthonukban is zaklatják az azeri állambiztonsági szervek.

Elmaddin Shamilzade azt mondja: januárban, miközben a barátaival ült egy bárban Georgia fővárosában, Tbilisziben, egy csoport férfi ment oda hozzá.

Shamilzade riporter, és akkor menekült Georgiába, amikor odahaza, Azerbajdzsánban független újságíróként zaklatni kezdték a hatóságok. Azt mondja, egy bakui akcentussal beszélő férfi kicsalta őt a bárból.

A dolgok gyorsan elfajultak – mondja Shamilzade a Szabad Európa georgiai szolgálatának. „Kést rántott, és pénzt követelt tőlem. Kijött az egyik barátom, erre hirtelen elszaladt” – idézte fel.

Shamilzadénak meggyőződése, hogy ez nem random támadás volt. Más újságírókkal együtt, akik Azerbajdzsánból Georgiába menekültek a munkájuk miatt elszenvedett üldözés elől, attól tartanak, hogy nem létezik a biztonság, amiben reménykedtek. Többen zaklatásra panaszkodnak, néha verésre is, és az azeri biztonsági erőket gyanítják a háttérben.

A független újságírók és média számára Azerbajdzsán nem kifejezetten barátságos hely. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) médiafigyelő szervezet legutóbbi sajtószabadság-felmérésében Azerbajdzsánt a 151. helyre sorolta a 180 ország közül. Tavaly év végén számos független újságírót vettek őrizetbe, közülük nyolcat az Abzas Mediától, amely a kevés független hírügynökségek egyike volt Azerbajdzsánban. Az Abzas arról ismert, hogy honlapján és YouTube-csatornáján tudósít a korrupcióról, köztük az Aliyev elnököt és családját érintő vádakról.

Aliyev 2003 óta irányítja az apjától átvett államfői poszton az energiahordozókban gazdag Azerbajdzsánt, és kevéssé törődik a demokratikus normákkal. Azerbajdzsánban február 7-én előrehozott elnökválasztást tartanak, és Aliyev győzelmére számítanak.

Ehhez kapcsolódóan: Előrehozott elnökválasztás Azerbajdzsánban korlátok közé szorított sajtóval és ellenzékkel

Fenyegetés, zaklatás, börtön

Shamilzade, aki TikTokon és Facebookon tette közzé független anyagait, röviddel azután döntött Azerbajdzsán elhagyása mellett, hogy 2023 júniusában letartóztatták és megverték, mert tudósított a tüntetésekről Söyüdlüből, egy nyugat-azerbajdzsáni faluból, ahol a lakosok egy brit cég által üzemeltetett aranybánya mérgező hulladéka ellen tiltakoztak. A Riporterek Határok Nélkül megjegyzi: az újságíróknak megtiltották, hogy tudósítsanak a tüntetésekről, amelyeket a rendőrség gyakran erőszakkal fékezett meg.

Shamilzadéhez hasonlóan más, Georgiába menekült azerbajdzsáni újságírók is azt mondták a Szabad Európának, hogy már kevésbé érzik magukat biztonságban.

Nurlan Gahramanli újságíró és blogger, aki Nurlan Libre név alatt ír, azt mondta, hogy fenyegetésekkel, zaklatással és bebörtönzéssel kellett szembenéznie „tiltott tartalom” terjesztése miatt Azerbajdzsánban. A 2023 novemberében indított letartóztatási hullám arra késztette a 27 éves azeri újságírót, hogy elmeneküljön hazájából.

Rendőrök lépnek fel egy tüntetővel szemben, aki az új médiatörvény ellen tiltakozik a parlament előtt Bakuban 2021. december 28-án
Rendőrök lépnek fel egy tüntetővel szemben, aki az új médiatörvény ellen tiltakozik a parlament előtt Bakuban 2021. december 28-án

Teymur Karimov, a Kanal 11 független YouTube-hírcsatorna alapítója is ott volt azok között, akik ellen felléptek a hatóságok. Amikor 2023. december 12-én az azerbajdzsáni hatóságok hivatalosan bejelentették Karimov letartóztatását, Gahramanli már Georgiában volt.

„Úgy értesültem, hogy én leszek a következő, akit letartóztatnak” – mondja a Szabad Európának. És bár Georgia gyakran népszerű úti cél a menekülő azeri újságírók számára, kockázatosnak is számít.

2017-ben Afgan Mukhtarlit Tbilisziben – ahova 2014-ben menekült családjával – elrabolták, és átadták az azerbajdzsáni hatóságoknak, akik később illegális határátlépéssel vádolták meg, és hat év börtönre ítélték. Ebből hármat le is töltött, mielőtt 2020-ban kiszabadult.

Az eset óta a georgiai száműzetésben élő azerbajdzsáni riporterek nem érzik magukat annyira biztonságban. Gahramanli szerint Aliyev kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy az azeri ellenzék tagjai ne „gyülekezzenek Tbilisziben. (…) Nem érzem magam biztonságban Tbilisziben” – mondja, és emlékeztet a közelmúltban Shamilzadéval történt bárincidensre.

És nem ez volt az egyetlen ilyen támadás.

2023 szeptemberében Gurban Mammadli újságíró és aktivista arról számolt be, hogy megverték egy étteremben Tbilisziben. Azt állította, hogy az egyik támadója azeri volt.

Gurban Mammadli
Gurban Mammadli

Mammadli, aki először 2017-ben érkezett Tbiliszibe, azt mondta a Szabad Európának: meggyőződése, hogy a támadás nem volt véletlen. A hosszú politikai aktivistamúlttal rendelkező Mammadli blogger és riporter volt a Kanal 13-nál, egy független online hírcsatornánál. A Kanal 13 ügyvezető igazgatóját, Aziz Orujovot és Rufat Muradlit, a csatorna műsorvezetőjét 2023 decemberében letartóztatták.

Mammadlit tudósításai és a független médiához fűződő kapcsolatai gyakran juttatták bajba az azerbajdzsáni hatóságoknál, így például 2014-ben, amikor felléptek a független Szabad Újság ellen. „Nagyon nehéz időszak volt, akárcsak a mostani – mondja. – Jegyet vettem, és elindultam Georgiába.”

Ehhez kapcsolódóan: Rekordmagasság közelében a bebörtönzött újságírók száma a világon

Média tűz alatt

Szakértők és jogi aktivisták évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet a szörnyű médiahelyzetre Azerbajdzsánban. Az országban elvétve még működő néhány független kiadvány és újságíró tiltakozása, valamint a nyugati kritikák ellenére Aliyev 2022 februárjában jóváhagyta az új médiatörvényt. A Riporterek Határok Nélkül legutóbbi jelentésében azt írta, hogy „nincs független televízió- vagy rádióadás az országon belül, és az összes olyan nyomtatott újság szerkesztőségét bezárták, amelyik bírálta a kormányt”.

Az Európa Tanács a demokrácia és emberi jogok előmozdítására létrehozott Parlamenti Közgyűlése január 24-én megszavazta a testületben Azerbajdzsánt képviselő küldöttség tényleges felfüggesztését, többek között az emberi jogok megsértésére, valamint az ellenzék és a média üldözésére hivatkozva.

Miután 2017-ben Tbiliszibe érkezett, Mammadli gyorsan felvette a kapcsolatot más azerbajdzsáni aktivistákkal és újságírókkal, köztük Mukhtarlival, akivel már korábban is dolgozott együtt oknyomozó cikkeken. Nem sokkal Mukhtarli elrablása után, még ugyanabban az évben Mammadli több esztendőre Törökországba ment tanulni.

A 2023. szeptemberi éttermi incidensig Mammadli viszonylag biztonságban érezte magát a georgiai fővárosban. A támadás azonban nem csak a hozzáállását változtatta meg, arra is késztette, hogy új lakást keressen. Facebook-barátai körében erős a gyanú, hogy az azeri biztonsági szolgálatok ügynökei ott vannak a Georgiában működő azerbajdzsáni vállalkozásokban – mondja Mammadli.

Ez a gyanú sok azerit tart vissza attól, hogy olyan honfitársaival érintkezzen Georgiában, akiket korábban nem ismert – mondja Aytan Farhadova georgiai oknyomozó riporter, aki dolgozott az Abzas Mediának is. „Ezért gyakran egyszerűen nem kommunikálok azeriekkel” – teszi hozzá.

Nemzetközi sajtószabadság-csoportok az Abzas Media újságíróinak szabadon bocsátását követelik, és a korrupcióellenes tudósítások elhallgattatására tett kísérletnek minősítették a 2023 novemberében kezdett letartóztatásokat.

Aytan Farhadova
Aytan Farhadova

Farhadova 2019 óta él Georgiában, és azért menekült el Azerbajdzsánból, mert ott „mentálisan nehéz” volt a lét. „Nem csak a nagy nyomás miatt. Elveszítettem önmagamat. Megváltozott a beszédmódunk… Mindenre kódszavakat használtunk. Azt hittük, hogy mindenhol lehallgatnak minket, mindenhol figyelnek minket” – meséli. Hozzáteszi, hogy még a taxiszámlákat is felhasználhatták a hatóságok arra, hogy nyomon kövessék az ellenségüknek tekintett emberek mozgását.

Farhadova szerint a kezdeti idők nehezek voltak Tbilisziben, különösen az álláskeresés. Kevés szervezet volt hajlandó azerbajdzsáni újságírót felvenni – mondja –, Mukhtarli sorsa figyelmeztetésül szolgált másoknak.

Nurana Asurova a gyermekeivel menekült Georgiába, férje, Samir Asurov politikai aktivista szabadon bocsátásáért küzd, akit 2022 áprilisában vettek őrizetbe Bakuban. A családot abban az évben kitoloncolták Németországból, megtagadták tőlük a menedékjogot. Amikor visszatértek Bakuba, Asurovot késes támadás miatt őrizetbe vették. A vád szerinte és védői szerint is mondvacsinált.

Tbilisziből Asurova a férje szabadon bocsátásáért kampányolt, emiatt követni kezdték. 2023 októberében volt egy incidens lakóhelye, a dél-georgiai Marneuli piacán. „Egyszer csak észrevettem, hogy egy férfi követ. (…) Egyre közelebb jött, megpróbáltam lefényképezni, de elmenekült” – mondja.

Nurana Asurova
Nurana Asurova

Asurova az interneten is kapott fenyegetést. Figyelmeztették, hogy ne találkozzon Avtandil Mammadov jogvédő aktivistával, a határokon átnyúló üldözés és elnyomás áldozatait védő bizottság alapítójával, amely Tbilisziből szervezett tiltakozásokat Bakuban, hogy Asurova férjének szabadon bocsátását követelje.

Mammadovra felfigyeltek a hatóságok az Asurov kiszabadítására irányuló munka és más, az Aliyev-rezsim áldozatainak védelmében végzett tevékenység miatt. „Már Nurana Asurova érkezése előtt észleltem ezt. De utána egyértelműbbé vált, hogy követnek. Az elmúlt két évben több munkát végeztem, láthatóbbá váltam, és több ügy nyilvános képviseletében vállalok részt” – magyarázza Mammadov, aki 2017 óta él Georgiában.

Ehhez kapcsolódóan: A hegyi-karabahi győzelem után a médiát és Washingtont veszi célba az azeri kormány

Titokzatos halálesetek

Mammadov elmondása szerint gyakran észleli, hogy gyanús emberek készítenek fotót róla nyilvános helyen, vagy valaki, aki mellette ült egy kávézóban, később beleszalad az utcán. „Soha nem lépnek kapcsolatba velünk, de mindig éreztetik, hogy követnek” – mondja.

Avtandil Mammadov
Avtandil Mammadov

„Ezeknek az embereknek az aggodalma és szorongása nagyon is valós – mondja Natia Tavberidze, a Human Rights House Tbilisi koordinátora. A civil szervezetnek Tbilisziben és Bakuban is vannak irodái. – Ott van a Mukhtarli-ügy, abban még mindig nincsenek válaszok a kérdésekre, és a nyomozás sem fejeződött be. Emellett Georgiában a helyi civil szektor zaklatása az új trend. Ráadásul a két ország között szoros az együttműködés” – folytatja.

Dermesztően hatott három aktivista – köztük Hussein Bakikhanov – közelmúltbeli halála az Aliyev-rezsim ellenfeleire. Mindegyik esetet öngyilkosságnak minősítették. Az azerbajdzsáni hatóságok szerint Bakikhanov, a Georgiában menedékjogot kérő ellenzéki blogger 2021. július 14-én tisztázatlan körülmények között leugrott a Rooms Hotel tetejéről.

Alig néhány nappal korábban, július 12-én tette közzé utolsó videóját a YouTube-on, amelyet a tbiliszi Szabadság téren forgatott. A videóban elmondta, hogyan támadta meg korábban egy szerinte azeriekből álló csoport.

„Személyesen ismertem. Sejtette, hogy veszélyben van – mondja Mammadov. – Attól tartok, hogy velem is történhet valami hasonló.”

Írta Tornike Mandaria tbiliszi beszámolója alapján Tony Wesolowsky.
XS
SM
MD
LG