Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már több mint 28 ezer halottja van a járványnak Magyarországon


Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgát tesznek a diákok a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, 2021. május 3-án.
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgát tesznek a diákok a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, 2021. május 3-án.

Folyamatosan csökken a kórházi ápolásra szorulók száma, viszont hétfő óta belehalt a járványba újabb 137 magyar. Maradt a belassult oltási ütem, 26 ezerrel több ember kapta meg az első oltását keddre.

A járvány 137 újabb áldozatát jelentette be az állami tájékoztatás kedden. Ez egyben azt is jelenti, hogy már a járvány 28 045 közvetlen áldozatát tartja nyilván az állam. A közvetett áldozatokról is lenne adat, de azt az orvosi kamara alelnöke elmondása szerint az állam az orvosoknak és a kamarának sem árulja ezt el.

Az elmaradt beavatkozások, szűrések miatti "láthatatlan áldozatokról" Lénárd Rita szerint az Országos Kórházi Főigazgatóságnál csoportosulnak az adatok. Mivel a hatóság nem ad ki erről adatokat, az orvosok is csak a saját tapasztalataikra, szakmai becslésekre hagyatkozhatnak a károk felbecsülésekor.

Folyamatosan csökken a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos fertőzöttek száma, és a lélegeztetőgéppel segített súlyos betegek száma is. 4739 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük jelenleg 549-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Maradt a lassú oltási ütem

Továbbra sem sikerül a húsvét előtti időszakhoz hasonlóan megszervezni az oltások beadását. Hétfőről keddre csak 26 ezerrel több ember kapta meg az első oltását az állami adatok szerint. Így nagyjából 4,1 millió ember kapott eddig legalább egy oltást az országban.

Az állam most váratlanul közölte, hogy jelenleg "4,7 milliónál többen" vannak az oltásra regisztráltak. Viszont régóta nem sikerül beoltani a regisztrált időseket, ezzel kapcsolatban újra annyi volt az állami tájékoztatás, hogy a regisztrált 65 éven felüliek "több mint 90 százaléka" kapott legalább egy oltást.

A Poltical Capital nemrég publikált egy közvélemény-kutatást a lakosság oltási attitűdjeiről és különböző összeesküvés-elméletekre való fogékonyságáról a négy visegrádi országban.

Ők öt csoportra osztották az embereket, a koronavírus elleni vakcina elutasítása vagy támogatása ugyanis különböző megítélések alapján történik. Ez alapján Magyarországon a legkevésbé általánosan oltásellenesek az emberek, inkább kifejezetten az elérhető oltásokkal kapcsolatban szkeptikusok. Szlovákiában pedig a legkevésbé bizonytalanok és a legtámogatóbbak a Covid-oltásokkal kapcsolatban.

Általános vakcinaszkeptikusnak azok számítottak, akik szerint a az oltások több bajt okoznak, mint hasznot, de a koronavírus elleni védőoltást felvennék, vagy már be is oltatták magukat. A "Covid-vakcina-szkeptikusok" pedig azok, akik szerint általában az oltások több hasznot okoznak, mint amennyi bajt, mégsem oltatnák be magukat a koronavírus ellen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG