Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rég nem látott módon lelassult az oltási ütem


Belépőért sorakoznak a budapesti állatkert bejáratánál, 2021. május elsején.
Belépőért sorakoznak a budapesti állatkert bejáratánál, 2021. május elsején.

Még mindig több mint száz ember vált a járvány közvetlen áldozatává egy nap alatt. Viszont a kórházban lévők száma folyamatosan csökken. Vasárnap kevesebb mint 9 ezer ember első oltását sikerült megoldani.

A járvány újabb 106 közvetlen áldozatát jelentette be az állam hétfőn. A járvány összes tesztelt, regisztrált hazai áldozata így csaknem 28 ezer főnél jár.

A kórházi ápolásra és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma viszont jó ideje kitartóan csökken. Hétfőn 4 872 koronavírusos beteg volt kórházban, közülük 572-en küzdenek az életükért lélegeztetőgép segítségével.

Ismét nagyon lelassult az oltási ütem

Pénteken a miniszterelnök bejelentette, hogy aki kér Pfizer vakcinát, az aznap kaphat. Ezért hosszú sorok alakultak ki számos kijelölt oltóhelyen, miközben az állami egészségügyi informatikai rendszer hamar összeomlott, az operatív törzs ezt "terheléses támadásnak" értékelte.

Az akcióval sikerült viszont egy nap alatt több mint százezer újabb embernek beadni az első oltását. Ezután a hétvégén az első oltások ismét lelassultak, a hétfői adatok alapján vasárnap már kevesebb, mint 9 ezer embernek sikerült megszervezni az első oltását.

Korábban a kormány rendre azzal érvelt az oltások beadásának sebessége kapcsán, hogy azt "az oltások ütemét a rendelkezésre álló vakcina határozza meg". Jelenleg már csaknem kétmillió adag felhasználatlan oltás áll a kormánynál.

Külön probléma, hogy regisztrált idősek oltását régóta nem sikerül megoldani. Az állam erről hétfőn is csak annyit közölt, hogy "az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint 90%-a mostanra már megkapta az oltást".

A kormány saját magának szabta a nyitás feltételéül minden regisztrált 65 év feletti beoltását még húsvét környékén. Majd amikor ez nem sikerült, akkor inkább elengedték a legfőbbnek megadott kritériumot. Erről alább olvashat bővebben.

Jön az európai vakcinaútlevél

Az európai vakcinaútlevelet, hivatalos nevén a "digitális zöldigazolványt" külön kell majd igényelnie az érintetteknek. A népszerű nyári turisztikai célpontok legtöbb helyen várhatóan június közepétől működhet a rendszer. Magyarországon viszont jelen állás szerint inkább csak júliustól.

Arról még nincs döntés, hogy az uniós gyógyszerfelügyelet által nem ellenőrzött vakcinákat is elfogadják-e automatikusan ehhez az okmányhoz.

Ettől függetlenül az egyes tagországok megoldhatják, hogy elfogadják például a Magyarországon igen, de az unióban máshol nem bevizsgált koronavírus elleni termékeket is. Az állami tájékoztatás szerint ilyen megállapodást már kötöttek is Bahreinnal, Szlovéniával, Szerbiával és Montenegróval.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG