Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Marad a járványügyi veszélyhelyzet, 265 új fertőzött, 8 halott a friss adatokban


A járványügyi bevetési egység gyakorlata az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
A járványügyi bevetési egység gyakorlata az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.

Hétfő óta 265 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és 8 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Továbbra sincs benne a hivatalos tájékoztatásban, hogy az elhunytak vagy éppen a kórházba kerülők közül hányan vannak beoltva. Közben az Országgyűlés év végéig meghosszabbította a járványügyi veszélyhelyzetet.

A kormány érvelése szerint csak a veszélyhelyzet meghosszabbításával biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal a járvány negyedik hullámában. Az Országgyűlés az eredetileg idén februárban, 90 napos hatállyal elfogadott törvényt először májusban hosszabbította meg, az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig, vagyis október 5-ig. Most ezt a határidőt tolták ki januárig azzal, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

A legfrissebb hivatalos járványügyi adatok szerint hétfő óta 265 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 821.526-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Nyolc ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal, velük 30.179-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Kórházban a kornányzati járvány portál szerint 513 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza.

Mint írják, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, az azonban nem derül ki az adatokból, hogy az elhunytak és a kórházban ápoltak közül hányan vannak beoltva.

"A fertőzöttek száma növekedni fog"

Rusvai Miklós virológus szerint még 400 ezer 60 év feletti nem oltatta be magát Magyarországon, miközben a beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik.

A szakember a közmédiában beszélt arról, hogy a jelenlegi járványadatok nagyjából megegyeznek az egy évvel ezelőttiekkel, de a kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak között nagyon alacsony az oltottak száma.

Rusvai Miklós szerint a következő időszakban a fertőzöttek száma mindenképpen növekedni fog, az oltás abban segít, hogy kevesebben kerüljenek kórházba, lélegeztetőgépre, illetve kevesebben haljanak bele a koronavírus okozta megbetegedés következményeibe.

A virológus arról is beszélt, hogy világszerte ez már a hatodik járványhullám, és ezek közül itthon is a harmadik volt a legerősebb. Mint mondta, Magyarországon várhatóan a negyedik járványhullám és a továbbiak egyre gyengébbek lesznek, és reményei szerint két év alatt ez a vírus is "belesimul" a klasszikus koronavírusok, a náthavírusok trendjébe.

XS
SM
MD
LG