Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szájon át szedhető, vizsgálati Covid-gyógyszert kapott egy magyar beteg


Covid-betegek intenzív ellátása a Semmelweis Egyetem városmajori kórházában, Budapesten, 2021. április 9-én
Covid-betegek intenzív ellátása a Semmelweis Egyetem városmajori kórházában, Budapesten, 2021. április 9-én

A Semmelweis Egyetem augusztus 23-án csatlakozott a nemzetközi programhoz, amelynek keretében az intézmény az Európai Unión belül először végzett betegvizsgálatot. Uniós szinten itt adták be másodikként a klinikai vizsgálati fázisban lévő készítményt.

Mint arról egy hónapja a Szabad Európa is beszámolt, a vizsgálatok augusztus 23-án kezdődtek Budapesten, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével. Emellett másik öt magyarországi helyszín is részt vesz a második és harmadik fázisú vizsgálatokban.

A klinika korábbi közleménye szerint a szájon át szedhető, antivirális, koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött az Egyesült Államokban. Az első fázis lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok, amelyek világszerte négyszáz vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak

A klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban Covid–19 betegséggel diagnosztizált azon emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

Újabb jelentkezőkre számítanak a betegek számának emelkedése miatt

Az egyetem friss közleményében most arról számolt be, hogy még várhatóan egy hónapig tart a klinikai vizsgálat. Merkely Béla rektor arra számít, hogy a koronavírusos esetszámok elmúlt időszakban tapasztalható növekedése nyomán a vizsgálatban részt vevők száma is emelkedni fog.

Mint írják, a vizsgálatban kórházi fekvőbeteg-ellátást nem igénylő Covid-pozitív betegek vehetnek részt. A tesztelésbe való bekapcsolódás feltételeiről, a vizsgálat menetéről, valamint a jelentkezésről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban olvasható bővebb információ a klinika honlapján itt és itt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG