Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Marad a Nemzeti Gárda Washingtonban


Washington -- US Capitol police officers and US National Guard soldiers guard an entrance to the Capitol grounds in Washington, DC, on March 4, 2021
Washington -- US Capitol police officers and US National Guard soldiers guard an entrance to the Capitol grounds in Washington, DC, on March 4, 2021

Még két hónapig maradnak a Nemzeti Gárda katonái Washingtonban, ahol a januári zavargások óta állomásoznak. A Capitolium ostroma rámutatott a washingtoni rendőrség hiányosságaira, ezért a katonák távozásáig megerősítenék a kormányzati épületek őrségét.

Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter beleegyezett, hogy május 23-ig Washingtonban állomásozzanak a Nemzeti Gárda csapatai. A katonák itteni missziója elvileg a héten érne véget, de a Pentagon közlése szerint, a Capitoliumi Rendőrség (US Capitol Police, a főváros állami hivatalait védő szövetségi rendőri szerv) kérése alapján még május 23-ig biztosan maradnak a csapatok a fővárosban.

Váratlanul érte a rendőrséget

A Nemzeti Gárda egységeit január 6-án vezényelték Washingtonba, amikor Donald Trump volt elnök támogatói megrohanták a Capitoliumot, hogy megpróbálják megakadályozni Joe Biden választási győzelmének a hitelesítését. A támadásban öt ember, köztük egy rendőr is meghalt.

A rendőrség vezetői és a Kongresszus védelmi erőinek korábbi parancsnokai elismerték, hogy az információk és a koordináció hiánya gátolta őket abban, hogy biztosítani tudják az épületet. A Képviselőház márciusban lezárult vizsgálata szintén azt találta, hogy a Capitolium rendőrségét teljesen készületlenül érte a nagy és agresszív tömeg megjelenése.

A következő napokban mintegy 5 200 gárdista állomásozott a fővárosban, azóta a csapatlétszámot ennek nagyjából felére csökkentették. Májusig a mostani bejelentés alapján 2 300 katona marad Washingtonban.

Új rendfenntartó szervet hozhatnak létre

A Pentagon közölte azt is, hogy a Capitoliumi Rendőrséggel együttműködve, fokozatosan csökkentik majd a Nemzeti Gárda jelenlétét, ha erre lehetőség lesz. Kedden John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, a washingtoni szövetségi rendőrség úgy látja, jelenleg nincsenek felkészülve arra, hogy egyedül biztosítsák a kormányépületeket.

A január 6-ihoz hasonló események megelőzése érdekében sok tisztviselő bizonytalan időre megerősítené a Capitolium védelmét, akár a rendőrség létszámának erősítésével, akár katonai egységek állomásoztatásával. Márciusban az amerikai hadsereg nyugalmazott altábornagya, Russel L. Honoré tett közzé elemzést a washingtoni helyzetről a képviselőházi vizsgálóbizottság kérésére. Honoré azt javasolta, hogy hozzanak létre egy több száz rendőrből álló készenléti egységet a hasonló fenyegetések ellen, amely közvetlenül a washingtoni Nemzeti Gárda irányítása alatt állna.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00
Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG