Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maradt a lassabb oltási ütem, nincs új terv a kételkedők meggyőzésére


Orbán Viktor beszél a Kossuth rádióban, 2021. május 21-én. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.
Orbán Viktor beszél a Kossuth rádióban, 2021. május 21-én. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép.

Továbbra sem sikerül megközelíteni se a húsvét előtti oltási ütemet, viszont kitartóan csökken a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek száma. Új vírusmutációkat hozhat a tokiói olimpia.

"Nem vagyok bolond vagy nem estem a fejemre, hogy elzárjam magam az utazás lehetőségétől"

– mondta el Orbán Viktor a közrádióban tartott heti tájékoztatásában arról, hogy szerinte idővel majd a Sinopharm termékével oltottak is ugyanúgy beengedik majd minden európai országba, mint az ellenőrzöttebb oltásokkal oltottakat.

A magyar miniszterelnököt egyébként ez a veszély nem fenyegeti, a diplomáciai mentességgel utazókat akár oltás nélkül is gond nélkül beengedik most is a világ szinte bármely országába.

Az írásbeli tájékoztatást megelőzve Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy 25 ezer újabb első oltást sikerült megszervezni előző nap. A miniszterelnök szavai szerint ezer alá csökkent a kórházban ápolt olyan fertőzöttek száma, akik nincsenek lélegeztetőgépen, és jelenleg 121 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel kell segíteni őket.

A később megjelenő hivatalos számok szerint Orbán Viktor nem volt pontos, 28 ezer körüli első oltást sikerült beadni. Elhunyt emellett a járvány újabb 28 közvetlen áldozata. És úgy alakult, hogy épp 999 fő van kórházban lélegeztetőgép nélkül, a hivatalos számok szerint. Eddig egyébként nem ilyen bontásban közölte az állam az adatokat, a változtatást a hivatalos oldal sem indokolta.

Lottók, szerencsejátékok nem lesznek

Elmondta azt is, hogy abban bízik, hogy azok az emberek, akik nem kérnek oltást, majd belátják maguktól, hogy jobb, ha beoltják őket. A miniszterelnök azt hozta fel, hogy nem szeretné "ilyen lottókkal meg szerencsejátékokkal" csalogatni az embereket arra, hogy oltassák be magukat.

Orbán Viktor ma egyébként Londonba utazik, Boris Johnson miniszterelnökkel találkozni fog. Csütörtökön pedig a spanyol bevándorlásellenes, trumpista és euroszkeptikus Vox párt vezetőjével, Santiago Abascallal tárgyalt a budai Várban.

Új mutációkat hozhat az olimpia

A japán orvosszövetség vezetője csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy ha nemsokára megrendezik az olimpiai játékokat Tokióban, és több tízezer ember gyűlik össze, az új vírusmutációkat hozhat.

"Az összes különböző vírusmutáns, amely most más és más helyeken észlelhető, Tokióban fog összpontosulni. Nem tagadhatjuk annak a lehetőségét, hogy akár egy új vírustörzs is megjelenhet az olimpia után” – jelentette be Naoto Ueyama, a Japán Orvosok Szövetségének vezetője.

A japán kormány viszont hajthatatlannak mutatkozik, mindenképp meg akarják rendezni az egyszer már elhalasztott olimpiát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem kíván egyelőre lemondani a bevételei elsöprő részét jelentő eseményről.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG