Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maradt néhány hely a világon, ahova nem jutott el a koronavírus


Kiribatin, a Tarawa-atoll hídján horgászik egy férfi 2004. március 30-án.
Kiribatin, a Tarawa-atoll hídján horgászik egy férfi 2004. március 30-án.

Ezek jellemzően a világtól elzártabb szigetek, illetve olyan országok, ahol a helyi vezetés valószínűleg nem mond igazat.

A koronavírus globális járványt okozott, a Szenegáltól Szibériáig szinte minden területen okozott megbetegedéseket. Mégis van pár ország és egy kontinens, amit eddig megkímélt a járvány, szedte össze az AP.

Néhány szigetország el tudta zárni magát

A Csendes-óceán déli részén jó néhány szigetország megmenekült eddig a fertőzéstől. Mikronéziában, Tuvalun, Kiribatin vagy Tongán nem volt egy koronavírusos se, ugyanakkor a járvány hatásai alól ők sem tudták kivonni magukat.

Paula Taumoepeau, a tongai kereskedelmi és iparkamara vezetője szerint ők úgy tartották az országon kívül a vírust, hogy bezárták a repteret és nem engedték kikötni a hajókat.

Emellett hiába nem találtak fertőzöttet, azért a kormány lezárásokat rendelt el, és külföldről is csak negatív teszt után léphettek be az állampolgárok.

"A kormány jó munkát végzett a betegség kívül tartásával, de nagy hatása volt a vállalkozásokra, különösen a turizmus és vendéglátás területén. Nagyon-nagyon rossz a helyzet" – magyarázta Taumoepeau.

Számos környékbeli szigetnél komoly bevételi forrás a turizmus, így növekvő munkanélküliséggel és küszködő gazdasággal kell szembenézniük a helyieknek.

A környéken jellemzően alacsonyabb színvonalú az egészségügy, sok helyen nehezen is birkóztak volna meg egy komolyabb járvánnyal.

Viszont nem is minden sziget úszta meg a fertőzést. Az elmúlt két hétben Vanuatu és a Marshall-szigetek is bejelentették az első eseteiket. Fidzsin és a Salamon-szigeteken már korábban volt pár eset, Pápua Új-Guinea pedig már hatszáz megbetegedést és hét halálos áldozatot jelentett.

Francia Polinézia pedig különösen nehéz helyzetbe került, ott már 11 ezer megbetegedés mellett 50 halálos áldozatot regisztráltak.

Van egy kontinens is

Valószínűleg az Antarktiszon ügyeltek a világon a legjobban a védekezésre. Itt ugyanis nem nagyon lehet elkülöníteni az ott élőket, és a súlyosan megbetegedettekkel sem tudtak volna helyben mit kezdeni.

Esteledik a Fournier-öbölben 2020. február 3-án.
Esteledik a Fournier-öbölben 2020. február 3-án.

A legtöbb ország most kevesebb tudóst és kiszolgáló személyzetet küld a kontinensre, de még így is százak érkeznek folyamatosan. A bázisokat ugyanis muszáj karbantartani és a hosszabb távú kutatási programok sem állhatnak le.

Michelle Rogan-Finnemore, a nemzeti antarktiszi programokat iránytó tanács (COMNAP) titkára szerint eleve otthon letesztelik az Antarktiszra érkezőket, majd két hét karantén vár rájuk még otthon. Érkezés után újra tesztelik az embereket és utána is megkérik őket a maszkviselésre és a fizikai távolságtartásra.

Kakukktojások

A 25 milliós Észak-Korea hivatalosan vírusmentes, de elég széles körben kételkednek abban, hogy Kim Dzsongun tényleg kívül tartotta-e a "gonosz" vírust.

A legtöbb elemző szerint néhány eset biztosan volt, mivel Kína felé nem olyan szigorúan ellenőrzött a határ, gyakori a csempészet. Egyesek szerint Észak-Korea épp a határán lehet a vírus komolyabb elterjedésének.

Katonai parádé Phenjanban, 2020. október 10-én.
Katonai parádé Phenjanban, 2020. október 10-én.

Hivatalosan Türkmenisztánban sem volt egy megbetegedés sem. A hatmilliós ország emellett visszautasított minden olyan vádat, hogy titkolnák a tényleges adataikat. Azért a helyi egészségügy a járvány teljes hiánya mellett is maszkviselést és legalább két méteres távolságtartást javasol a lakosságnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG