Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Marderok, Leopárdok, Abramsok, Bradley-k: sok új nyugati fegyver, amely vagy megy Ukrajnába, vagy nem


Egy Marder páncélozott harcjármű a litvániai Rukla katonai bázison (archív fotó)
Egy Marder páncélozott harcjármű a litvániai Rukla katonai bázison (archív fotó)

A bejelentések sorában Ukrajna néhány jelentős nyugati szövetségese múlt héten ígéretet tett arra, hogy korszerű páncélozott harcjárműveket küld, hogy segítsék Kijevet az orosz invázió elleni harcban.

Az Egyesült Államok és Németország egyaránt közölte, hogy új, nagy teljesítményű fegyvereket bocsát Kijev rendelkezésére: ötven M2 Bradley harcjárművet Washingtonból és negyven Marder gyalogsági harcjárművet Berlinből.

A január 5-i bejelentés egy nappal azután történt, hogy Franciaország hasonló ígéretet tett új fegyverek – AMX–10 RC páncélozott felderítő járművek – küldésére, ami a nyugati katonai támogatás egyértelmű fokozását jelenti.

Washington január 6-án ismertette legújabb katonai segélycsomagjának részleteit. Ezek szerint 3,8 milliárd dolláros újabb csomagot kap – ennek részeként kapja meg a Bradley-ket. Az összeg jelentős része, 2,9 milliárd azonnali fegyverjuttatás Ukrajnának, 225 millió dollár az anyagi támogatás, 682 milliót az európai szövetségesek arzenáljainak feltöltésére fordítanak.

Bár a Bradley járművek a katonai segély jelentős bővítését jelentik, nem szerepelnek Kijev kívánságlistájának élén: amit Ukrajna nagyon szeretne, azok harckocsik, mint például az amerikai gyártmányú M1 Abrams vagy a német Leopard.

„Nincs racionális oka annak, hogy Ukrajna miért nem kapott még nyugati harckocsikat” – mondta Zelenszkij elnök egy január 4-i videóbeszédében.

Az amerikai Bradley páncélozott harckocsi a nyolcvanas évek óta az amerikai hadsereg alapeszköze
Az amerikai Bradley páncélozott harckocsi a nyolcvanas évek óta az amerikai hadsereg alapeszköze

A bejelentések akkor történtek, amikor február 24-én az első évfordulójához közeledik Európa második világháború óta legnagyobb katonai konfliktusa. A keleti és déli régiókban továbbra is heves harcok folynak, Moszkva pedig rendszeresen hajt végre rakéta- és dróncsapásokat Ukrajna polgári energetikai infrastruktúrája ellen, ami miatt az egész országban rendszeresen lekapcsolják az áram-, fűtés- és vízellátást.

Ukrán tisztviselők arra is figyelmeztetnek, hogy Moszkva a következő hetekben nagyszabású offenzívát indíthat.

De pontosan mit biztosít most a Nyugat, és vajon a gyalogsági harcjárművek szállítása vajon lépés-e a Kijev által áhított nehézpáncélosok biztosítása felé?

Tankgyilkosok

A Bradley a nyolcvanas évek óta teljesít szolgálatot az amerikai hadseregben. A Military-Today.com szerint a jármű több ellenséges tankot semmisített meg az iraki harcokban, mint az Abrams harckocsik.

„A Brad (…) NEM tank – írta Mark Hertling nyugalmazott amerikai altábornagy Twitteren –, de tankgyilkos lehet (…) és csapatszállító.”

A Bradley-k „támadó és védekező műveletek támogatására egyaránt alkalmasak, olyan szintű tűzerőt és páncélzatot biztosítva, amely előnyökkel jár a harctéren, miközben Ukrajna továbbra is védi a földjét” – mondta január 5-én Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője.

„A Brad (…) NEM tank – írta Mark Hertling nyugalmazott amerikai altábornagy Twitteren –, de tankgyilkos lehet (…) és csapatszállító”
„A Brad (…) NEM tank – írta Mark Hertling nyugalmazott amerikai altábornagy Twitteren –, de tankgyilkos lehet (…) és csapatszállító”

A német Marder eközben a szakértők szerint szintén hatékony páncéltörő fegyvernek számít. A 20 milliméteres ágyú mellett egy MILAN nevű páncéltörő rakétarendszert is támogat.

A francia járművek, amelyeket olykor „könnyű harckocsinak” minősítenek, rendkívül mobilak, mivel kerekekkel, és nem lánctalpakkal rendelkeznek, fő csapásmérő eszközük a toronyba szerelt 105 milliméteres ágyú.

Hertling tankgyilkosnak nevezte a francia AMX–10 RC-t, hozzátéve, hogy nagyszerű darab. A járművet gyakran tankvadászként jellemzik.

„Igénytelenek, könnyű őket karbantartani, sok kilométert tudnak megtenni, könnyen támogathatók, és nagyszerű terepjárók bármilyen terepen” – tette hozzá.

A Nyugat már a február 24-i invázió előtt is több tízmilliárd dollárnyi fegyvert és katonai felszerelést küldött Ukrajnának.

Videó: A keleti Bahmut városáért vívott csatában az ukrán tüzérek szovjet korabeli Akacija ágyúkkal lövik az orosz csapatokat, és több felderítődrónnal segítik elő a pontos csapásmérést – mondják

Ukrainian Artillery Crews In Fight For Bakhmut Engaged In Drone 'Electronic Warfare'
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:51 0:00

A nyár folyamán Washington, amely az invázió óta húszmilliárd dollár értékben küldött felszerelést, ugrásszerű előrelépést tett Ukrajna felfegyverzésében, amikor kifinomult, nagy hatótávolságú tüzérségi rendszereket, úgynevezett HIMARS-okat szállított Kijevnek. A HIMARS-okról széles körben úgy vélik, hogy döntő szerepet játszottak az ukrán ellentámadásokban Harkivban és Herszonban, újévkor pedig egyszerre több tucat orosz sorkatonát öltek meg egy Donyeckhez közeli létesítményben.

Ukrajna mégis többet kér: többek között nehéz harckocsikat, hogy szembeszállhasson Oroszország félelmetes tankjaival, amelyek a kezdetektől fogva jelentős szerepet játszottak az inváziós haderőben. Az orosz páncélozott harckocsipark alapeszköze már régóta a BMP–3-as.

Az invázió előtt Ukrajna saját páncélozottjármű-arzenálja a hivatalos nyilatkozatok szerint körülbelül hatezer-ötszáz harckocsit számlált, valamint körülbelül hétezer harcjárművet. Ezek túlnyomó többsége elöregedett, szovjet korabeli eszköz volt, néha bizonytalan állapotban.

Az elmúlt tíz hónapban Ukrajna több mint 230 szovjet korabeli harckocsit kapott a Cseh Köztársaságtól és Lengyelországtól.

A francia AMX–10 RC járművek – amelyeket olykor a könnyű harckocsik kategóriájába sorolnak – rendkívül mobil járművek, mivel kerekekkel és nem lánctalpakkal rendelkeznek, fő csapásmérő eszközük a toronyba szerelt 105 milliméteres ágyú
A francia AMX–10 RC járművek – amelyeket olykor a könnyű harckocsik kategóriájába sorolnak – rendkívül mobil járművek, mivel kerekekkel és nem lánctalpakkal rendelkeznek, fő csapásmérő eszközük a toronyba szerelt 105 milliméteres ágyú

Az ukrán hadsereg azt állítja, hogy több mint háromezer orosz tankot semmisített meg. Az Oryx független holland kutatócsoport, amely nyilvántartja az üzemképtelenné tett orosz haditechnikai eszközök dokumentált eseteit, mintegy 1600 tankra teszi ezt a számot.

Amellett hogy közvetlenül szembeszállnak a fenyegetéssel, szakértők szerint a nyugati gyalogsági harcjárművek viszonylag biztonságos és gyors mobilitást biztosítanak az ukrán szárazföldi csapatoknak. A járművek célja, hogy a gyalogság lépést tudjon tartani a nehézpáncélosok előrenyomulásával, és támogassa azok offenzíváját.

Bár az új eszközök szállítása nem válasz Kijevnek a harckocsikra vonatkozó kérésére, a jövőben kikövezheti az utat egy ilyen lépés előtt, mivel az ukrán hadseregnek olyan eszközöket biztosít, amelyekkel támogatni tudja saját harckocsiflottáját, és hatékonyabban tudja bevetni.

„A tabuk ideje lejárt”

A katonai segítségnyújtás egyértelmű fokozása ellenére a Nyugat továbbra is vonakodik nehézpáncélosokat biztosítani. Kijev fejlett vadászrepülőgépeket is kért, például amerikai F–16-osokat.

„Csalódást keltő jelzések Németországtól, miközben Ukrajnának most Leopardokra és Marderekre van szüksége” – írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren szeptemberben, még a Marder-csomag engedélyezése előtt.

„Egyetlen racionális érv sincs arra, hogy miért nem lehet ezeket a fegyvereket szállítani, csak elvont félelmek és kifogások. Mitől fél Berlin, amitől Kijev nem?”

A Bradley-k és Marderek bejelentése után Facebookon közzétett bejegyzésében Kuleba üdvözölte az áttörést, de közben úgy tűnt, hogy továbbra is sürgeti a harckocsik szállítását.

„A fegyverekkel kapcsolatos tabuk ideje lejárt – írta. – A döntő szakaszba lépünk. Csak egy cél lehet: Ukrajna győzelme.”

Zelenszkij decemberi washingtoni látogatása során Joe Biden amerikai elnök félelmét fejezte ki, hogy a fejlett harckocsik és nagy hatótávolságú fegyverek biztosítása megtörheti a NATO egységét Ukrajna támogatásában.

„Nem akarnak háborúzni Oroszországgal” – mondta Biden a NATO-tagokról. Az Egyesült Királyság, amely a legbőkezűbb a nyugati országok között, amikor halálos csapásmérő eszközök átadásáról van szó, szintén behúzta a kéziféket, amikor a harckocsik kerültek szóba.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter szeptemberben hasonló hangot ütött meg.

„Megegyezésre jutottunk partnereinkkel, hogy Németország nem lép fel egyedül” – mondta.

Zelenszkij decemberi washingtoni látogatása során Joe Biden amerikai elnök aggodalmát fejezte ki, hogy a fejlett harckocsik és a nagy hatótávolságú fegyverek biztosítása megtörheti a NATO egységét Ukrajna támogatásában
Zelenszkij decemberi washingtoni látogatása során Joe Biden amerikai elnök aggodalmát fejezte ki, hogy a fejlett harckocsik és a nagy hatótávolságú fegyverek biztosítása megtörheti a NATO egységét Ukrajna támogatásában

Annalena Baerbock német külügyminiszter azonban szeptemberben puhuló álláspontra utalt.

„Ezt együtt kell eldöntenünk (…) De a döntő szakasz Ukrajnában most van, nem hiszem, hogy túl sokáig kellene halogatni a döntést” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak.

Ráadásul amerikai védelmi tisztviselők szerint Ukrajnának már így is van elég tankja, emellett az Abrams szerintük nehezen kezelhető és nehezen karbantartható gép.

„Azt hiszem, ez valóban a fenntarthatóság kérdése” – mondta Shashank Joshi, a The Economist védelmi szerkesztője a France 24 televíziónak adott interjúban.

„Az új tankok borzasztó sok üzemanyagot fogyasztanak – különösen az Abrams rendkívül üzemanyagéhes – tette hozzá. – A karbantartás rengeteg erőfeszítést igényel, a pótalkatrészekre pedig óriási a kereslet (…) Tehát gyakorlati szempontok állnak az amerikai számítások előterében.”

Szöveg: Robert Coalson.
XS
SM
MD
LG